Racla cu Moaștele Sfântului Domnitor Constantin Brâncoveanu în Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei

Moaștele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu au fost aduse, sâmbăta aceasta, la Catedrala arhiepiscopală „Înălțarea Domnului” din Buzău de o delegație condusă de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Racla a fost întâmpinată de clerul și credincioșii buzoieni cu onoruri militare, după ce, în cursul dimineții, au primit și icoana Maicii Domnului Hodighitria de la Mănăstirea Dălhăuți.

În continuare, Patriarhul României și Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, alături de ceilalți ierarhi invitați, au oficiat slujba doxologiei.

În cuvântul său, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a evidențiat modelul Sfinților Brâncoveni de iubire jertfelnică și statornică față de Biserică și de poporul român.

„Între martirii din timpul stăpânirii otomane avem și oameni simpli cum este Sfântul Ioan Valahul, un tânăr care nu a voit să se lepede de credința creștin-ortodoxă, dar iată și un martir voievod împreună cu cei patru fii ai săi și anume, Sfântul Constantin Brâncoveanu decapitat la Constantinopol cu 300 de ani în urmă tocmai în ziua nașterii sale, 15 august, care era și sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, a Fecioarei Maria. Deci, Sfântul Constantin Domnul cu cei patru fii ai săi, Constantin, Ștefan, Radu și Matei și sfetnicul Ianache sunt jertfă a mărturisirii credinței și demnității neamului românesc. De la Sfinții Brâncoveni nu învățăm doar evlavia, ci și demnitatea de a nu trăda propriul popor, de a nu trăda valorile credinței, de a nu trăda interesul națiunii. Sfântul Constantin Brâncoveanu este în primul rând un mare domnitor român. În 25 de ani a dezvoltat țara încât a fost foarte respectată și el a devenit un om foarte influent dintr-o poziție geografică foarte dificilă între trei imperii antagoniste și a trebuit să facă cu multă înțelepciune mișcări foarte bine cugetate ca să nu pună țara în pericol”, a spus Preafericirea Sa.

Înaltpreasfințitul Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei a mulțumit pentru binefacerile primite.

„Cu emoție și bucurie sfântă clerul și credincioșii din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei și îndeosebi, cei din municipiul Buzău, vă întâmpină astăzi aducându-vă mulțumiri cu recunoștință pentru faptul că ne-ați făcut tuturor o mare bucurie aducând la catedrala Arhiepiscopală din Buzău moaștele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu spre închinare și spre cinstire din partea dreptcredincioșilor creștini din această eparhie. Suntem convinși iată că Dumnezeu este cu noi, ne ajută și de aceea vă mulțumim cu recunoștință pentru marea bucurie pe care ne-ați adus-o aici aducând sfintele moaște spre închinare”, a spus Preasfinția Sa.

La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit pentru Palatul arhiepiscopal și pentru biserica brâncovenească „Adormirea Maicii Domnului” din Râmnicu Sărat câte o icoană cu chipul Sfântului Constantin Brâncoveanu. Totodată, Preafericirea Sa a primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian o icoană cu Sfântul Mucenic Sava de la Buzău.

Moaștele Sfinților Martiri Brâncoveni vor fi duse luni, 22 septembrie, la Mănăstirea Brazi, cu prilejul sfințirii bisericii mari a așezământului monahal.

Comentarii Facebook


Știri recente