Răbdarea în suferință și înțelegerea bolii

Dintotdeauna omului i-a fost greu să-și asume suferința sau să înțeleagă rostul ei. Cu aceasta însă, preoții de caritate din spitale se întâlnesc în fiecare zi pe holurile și camerele spitalului sau în lăcașul în care slujesc. Pentru o lucrare pastorală rodnică și pentru sporirea vieții duhovnicești, atât a preoților, cât și a celor bolnavi, a fost organizată ieri, 21 februarie, la biserica Institutului Clinic Fundeni, o conferință duhovnicească pentru preoții de caritate, informează „Ziarul Lumina”.

În acele momente ale întâlnirii cu un om în suferință este greu a vorbi celui în cauză de răbdare, de încercarea credinței sale, de îndreptarea vieții sale, de ispitele diavolului ș.a., de aceea, în multe astfel de cazuri se aduce exemplul dreptului Iov, care a răbdat încercările diavolului, pentru a se arăta celui din urmă că Iov este cu adevărat un iubitor de Dumnezeu.

În acest sens, părintele referent Tudor Ion Ciocan, de la Capela „Sfântul Acoperământ al Maicii Domnului” a Spitalului de Ortopedie „Foișorul de Foc”, a subliniat personalitatea dreptului Iov și implicațiile mistice ale suferinței sale, pentru ca preoții de caritate să le poată aplica în cazul celor suferinzi de afecțiuni deosebit de grave. Părintele referent a mai arătat că bolnavul, dacă își va pune precum Iov nădejdea în Dumnezeu, poate dobândi veșnicia, iar golgota suferinței lui individuale se va transforma în bucuria trăirii în lumina Taborului dumnezeiesc. De asemenea, s-a mai precizat că suferindul își poartă în fapt singur suferința. „Chiar dacă apropiații stau în preajma lui, practic, ei nu pot să-l scutească de dureri. De aceea, bolnavul aflat într-o astfel de situație se aseamănă foarte bine cu Iov, care a pierdut și averea, și familia, și poziția socială, și a ajuns să se afle față în față cu Dumnezeu. Pentru această stare față către față cu Dumnezeu trebuie să ne concentrăm atenția, astfel încât bolnavul să se poată pregăti cât mai bine de întâlnirea cu El. Bolnavul poate dobândi o perspectivă similară asupra raportului dintre prezentul în care încă se mai află și suferă și viitorul pentru care se pregătește.” La finalul cuvântului, pr. Tudor Ion Ciocan a afirmat că, pentru a-l ajuta pe cel în suferință, preoții trebuie să fie sinceri și să vorbească din adâncul sufletului.

La conferința preoților de caritate, prezidată de pr. Horia Nicolae Prioteasa, a fost invitat și pr. conf. dr. Petre Comșa, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Târgoviște și slujitor la Parohia „Sfântul Ilie” – Grant, Protoieria I Capitală. Părintele profesor Comșa a evidențiat înălțimea duhovnicească a dreptului Iov care s-a luptat îndelung împotriva păcatelor cu gândul și care s-a învrednicit de o îndoită virtute după purtarea suferințelor, venite fie de la Dumnezeu, fie de la diavol. „În discuțiile pe care le am cu credincioșii îi îndemn să nu își rezolve gândurile prin gânduri. Sfântul Pimen cel Mare spune că limpezirea gândurilor prin rugăciune se face și atunci îi îndemn să se lupte cu gândul, să se roage și dacă ispita, gândul, suferința este de la cel rău, prin rugăciune dispare, iar de este de la Dumnezeu, se luminează și își găsește alinarea, mângâierea și puterea ca să ducă mai departe suferința”, a spus pr. conf. dr. Petre Comșa.

Conferința de la biserica cu hramul „Sfinții Doctori fără de arginți Cosma și Damian” de la Institutul Clinic Fundeni s-a încheiat cu prezentarea unor aspecte administrative de către inspectorul Eugen Bucur. Următoarea conferință va avea loc în luna aprilie.

Comentarii Facebook


Știri recente