Puterea lui Dumnezeu se desăvârșește în slăbiciune: Gheron Iosif Vatopedinul a fost crezut mort la naștere

Părintele Iosif Vatopedinul a fost crezut mort la naștere, dar și-a împlinit, în conlucrare cu Dumnezeu, un destin unic și plin de inspirație pentru ceilalți. S-a vorbit despre zâmbetul lui de după adormire, dar mai puțin despre faptul că s-a născut prematur, ceea ce amintește că puterea lui Dumnezeu „se desăvârșește în slăbiciune” (Cor. II, 12, 9).

Părintele Iosif s-a născut în 1 Iulie 1921 în grădina Mănăstirii Sfinţilor Doctori fără de arginţi din Giolos (Cipru), când pe mama sa, însărcinată în șapte luni şi venită să participe la slujba de hram, au apucat-o durerile facerii.

Mama sa, Evghenia, a crezut că pruncul era mort, dar mătușa copilului a observat  că începea să se miște. Sub aceste auspicii a început destinul unui om care a trăit apoi aproape de Dumnezeu.

Înainte să intre în monahism, a purtat numele de Socratis. În Sfântul Munte a venit în 1946, la vârsta de 25 de ani, fiind unul dintre puţinii ucenici ai Sfântului Iosif Isihastul (Spileotul), la Chilia Nea Skiti, unde a rămas până în anul 1988, când s-a stabilit la Mănăstirea Vatoped.

Până în 1990 s-a ocupat de conducerea duhovnicească a Mănăstirii Vatoped, apoi stăreţia a fost preluată de unul din ucenicii săi, Monahulul Efrem.

Monahul Iosif Vatopedinul a plecat la Domnul în data de 1 iulie 2009, când împlinea exact 88 de ani.

Bunătatea, manifestarea relației cu Dumnezeu

Părintele Iosif Vatopedinul spunea: „Dar ce este binele în esența lui? Răspunde Iisus al nostru: «Nimeni nu este bun decât Unul Dumnezeu!» Și noi prin participare, zidiți fiind de El după chipul și asemănarea Lui, în mod drept avem un fel de aplecare naturală spre bine și este firesc ca facerea de bine, prin felurite virtuți, să fie o mișcare mai naturală”.

„Acest lucru îl subliniază sfântul Maxim zicând: «Săvârșim, așadar, fiind aici prin fire, virtuțile având puterea naturală să le împlinim pe acestea»”, a explicat în continuare părintele. „Prin urmare, viața virtuoasă nu este o ispravă exterioară, ci mai curând este manifestarea relației noastre naturale și lăuntrice cu Binele absolut, adică cu Dumnezeu.”

Sursa informațiilor despre nașterea Părintelui Iosif Vatopedinul: „Gheronda Iosif Vatopedinul, un surâs din veșnicie (1.04.1921 – 1.07.2009)” de Arhim. Efrem Vatopedinul, trad. de Mănăstirea Diaconești, Ed. Bonifaciu, 2021

Foto credit: Doxologia.ro

Comentarii Facebook


Știri recente