Psaltul Ion Popescu-Pasărea a fost pomenit la mănăstirea unde își doarme somnul de veci

Psaltul Ion Popescu-Pasărea (1871-1943) a fost pomenit joi la mănăstirea din localitatea al cărei nume îl poartă. Cel care a reînviat tradiția muzicii bisericești în România odihnește la Mănăstirea Pasărea.

Parastasul a fost oficiat de Părintele Alexandru Stuparu, parohul comunității „Sf. Vineri – Colentina”. Au participat clerici din Arhiepiscopia Bucureștilor, maicile din obștea mănăstirii, credincioși.

După rugăciunile din biserică, participanții au mers la mormântul psaltului.

„Astăzi am făcut acest parastas pentru Ioan Popescu Pasărea și profesorii, compozitorii, cântăreții de muzică bisericească din Arhiepiscopia Bucureștilor. De ce astăzi? Pentru că am socotit, așa cum a lăsat în testamentul său Ion Popescu Pasărea, ca dacă vrea cineva să îl pomenească, să se adune în joi după Pogorârea Sfântului Duh și la mormântul său să facă această pomenire”, a explicat Părintele Alexandru Stuparu pentru Trinitas TV.

Psaltul Ion Popescu Pasărea a fost comemorat joi, 8 iunie 2023, la Mănăstirea Pasărea din jud. Ilfov. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

„El a fost legat sufletește de această mănăstire, unde se află și mormântul său. Cunoscând această viață de cântăreț la bisericile din București, fiind apoi și profesor, și senator, plecând de jos și cunoscând toate neajunsurile cu care se confruntau cântăreții în acea perioadă, s-a implicat foarte mult și a făcut în așa fel încât cântăreții să primească niște drepturi salariale care li se cuveneau”, a amintit clericul.

„Chiar dacă socotea muzica psaltică ca ceva sacru, totuși nu a încetat să fie vizionar”, a mai precizat parohul comunității „Sf. Vineri – Colentina”.

„Văzând că este într-o continuă schimbare muzica, scoate mai multe cărți în care muzica psaltică este pusă armonizat și în felul acesta ajută la înnoirea muzicii bisericești.”

Ion Popescu-Pasărea a fost fiul parohului din Pasărea, județul Ilfov. A studiat la Conservator, apoi a absolvit și Dreptul și Literele.

Portretul psaltului de la mormântul din cimitirul Mănăstirii Pasărea. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

La inițiativa sa, au fost înființate Academia Regală de Muzică Religioasă, Societatea Culturală „Părintele Macarie“ a cântăreților bisericești din București și Asociația Generală a Cântăreților din România.

A fost unul din fondatorii Societății Muzicale „Cucuzel” și a creat revista de specialitate „Cultura“ a cântăreților bisericești din România, precum și revista „Cultura stranei”.

Ca senator de Ilfov ales, a obținut dreptul de salarizare al cântăreților bisericești ca slujbași ai statului și dreptul lor la pensie.

Ion Popescu-Pasărea îi ajuta pe copiii fără posibilități materiale să meargă la școală și, în 1924-1926, a inițiat și supervizat construirea primei școli din satul natal.

Vezi și:

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente