PS Varlaam: Vieţuirea Sfintei Teodora ne cheamă să ne asumăm şi noi jugul lui Hristos

Sute de credincioşi s-au rugat astăzi, 07 august 2016, la Catedrala Patriarhală, împreună cu Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop Vicar Patriarhal. Preasfinţia Sa a oficiat, în această duminică, Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

Textul evanghelic duminical ne prezintă vindecarea a doi orbi şi a unui mut din Capernaum (vezi textul mai jos). De asemenea, astăzi, în Biserica Ortodoxă Română este cinstită şi Sfânta Teodora de la Sihla.

Biserica în mod neîntrerupt a însoţit Liturghia, predica şi filantropia

În omilia sa, făcând referire la cuvintele Evangheliei (Şi Iisus străbătea toate cetăţile şi satele, învăţând în sinagogile lor, propovăduind Evanghelia Împărăţiei şi vindecând toată boala şi toată neputinţa în popor) Preasfinţia Sa a arătat că Biserica a luat ca model îmbinarea lucrării filantropice cu lucrarea de propovăduire a dreptei credinţe:

Biserica a învăţat să conjuge aceste două lucrări, să le însoţească, lucrarea de propovăduire a adevărului, a Evangheliei, şi lucrarea filantropiei care să exprime în fapte, în mod concret credinţa noastră cea adevărată primită de la Hristos prin Sfinţii Apostoli şi prin păstorii Biserici până astăzi. De aceea, Biserica în mod neîntrerupt a însoţit Liturghia, predica şi filantropia, adică lucrarea socială de ajutorare a celor lipsiţi, a celor străini, a celor aflaţi în temniţă sau în spitale.

Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla – model pentru creştinii de astăzi

DSC_4374Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a vorbit credincioşilor prezenţi în Catedrala Patriarhală şi despre viaţa deosebită a Sfintei Teodora de la Sihla, arătând că vieţuirea sfântă a acestei cuvioase reprezintă o chemare ca şi noi să ne asumăm şi noi jugul lui Hristos.

Este o sărbătoare luminoasă pentru noi românii ştiind că în mulţimea sfinţilor avem şi această coroană de sfinţi români care mijlocesc pentru noi înaintea tronului Preasfintei Treimi. Dar în acelaşi timp, aceşti sfinţi români, precum Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla, rămân pentru noi modele şi chemări ca şi noi să ne asumăm jugul la care ne cheamă Hristos având convingerea că asumându-ne liber şi conştient această povară a lui Hristos, acest jug uşor al lui Hristos, vom afla asemenea Sfintei Cuvioase Teodora odihnă sufletelor noastre.

***

Duminica a 7-a după Rusalii

(Vindecarea a doi orbi şi a unui mut din Capernaum)
Matei 9, 27-35

În vremea aceea, pe când trecea Iisus, doi orbi se ţineau după El, strigând şi zicând: Miluieşte-ne pe noi, Fiule al lui David! Iar după ce a intrat în casă, au venit la El orbii şi Iisus i-a întrebat: Credeţi că pot să fac Eu aceasta? Zis-au Lui: Da, Doamne! Atunci S-a atins de ochii lor, zicând: După credinţa voastră fie vouă! Şi s-au deschis ochii lor. Iar Iisus le-a poruncit cu asprime, zicând: Vedeţi, nimeni să nu ştie. Dar ei, ieşind, L-au vestit în tot ţinutul acela. Şi, plecând ei, iată au adus la El un om mut, având demon. Şi, fiind scos demonul, mutul a grăit. Iar mulţimile se minunau, zicând: Niciodată nu s-a văzut aşa ceva în Israel. Dar fariseii ziceau: Cu domnul demonilor scoate pe demoni. Şi Iisus străbătea toate cetăţile şi satele, învăţând în sinagogile lor, propovăduind Evanghelia Împărăţiei şi vindecând toată boala şi toată neputinţa în popor.

 

Comentarii Facebook


Știri recente