PS Varlaam Ploieșteanul: Sf. Antim Ivireanul a fost întemeietorul învățământului public gratuit românesc

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a afirmat duminică la hramul Mănăstirii Antim din București că „Sfântul Antim Ivireanul a fost întemeietorul învățământului public gratuit românesc”.

„Ca episcop al Râmnicului, a fost întemeietorul învățământului public gratuit românesc. Acolo, în Eparhia râmnicului a restaurat mai multe mănăstiri cum au fost Surpatele, Cozia; a înființat în trei localități trei școli, pe care le numea în documentele vremii de pomană, adică erau gratuite și la care puteau învăța copiii. Este cel dintâi care pe teritoriul României pune bazele unor școli gratuite pentru copiii de țărani”.

Episcopul vicar patriarhal a oficiat Sfânta Liturghie la ctitoria Sfântului Antim din Capitală în ziua cinstirii sale, 27 septembrie.

El a explicat în predica lui că una dintre preocupările importante ale Sfântului Antim Ivireanul a fost „promovarea demnității tuturor oamenilor indiferent de stare socială”.

„Vedem că între cele 69 de publicații ale sale a dorit emanciparea poporului român în primul rând de sub stăpânirea otomană. În al doilea rând, a sprijinit neamul românesc pentru a-și redobândi limba română ca limbă a cancelariei domnești și mai ales ca limbă introdusă definitiv în biserică; a luptat și pentru drepturile sociale ale oamenilor”, a spus Preasfinţia Sa.

Pe plan cultural, unul dintre volumele cele mai apreciate a fost „Didahiile Sfântului Antim Ivireanul”.

„Ne-a lăsat în manuscris 7 lucrări alcătuite de el. Cea mai importantă care a atras atenția multor cercetători și care este publicată în ediții diferite de mai bine de 150 de ani este cartea lui de predici, Didahiile Sfântului Antim Ivireanul”.

„O lucrare extraordinar de importantă și de originală. Atât de importantă încât era menționată și tratată chiar și în manualele de istorie și în manualele de limba și literatura română în timpul regimului comunist”.

Conform Părintelui Episcop, Sfântul Antim Ivireanul a înființat, de data aceasta în Bucureşti la Mănăstirea Antim,  prima bibliotecă publică din țara noastră.

Credincioşii aveau posibilitatea de a împrumuta pentru a lectura fie lucrările pe care le-a tipărit, fie dintre cele donate.

Mănăstirea Antim din Capitală a fost construită între anii 1713-1715, prin strădania Sfântului Antim Ivireanul, pe atunci Mitropolit al Ungrovlahiei, după planurile întocmite chiar de acesta. Așezământul monahal își mai serbează hramul și în Duminica Tuturor Sfinților.

Foto credit: Ziarul Lumina / Mihnea Păduraru


Urmărește-ne și pe Twitter: @AgentiaBasilica și @BasilicaPhotos!

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente