PS Varlaam Ploieşteanul: Pentru a dobândi fericirea veşnică nu avem nevoie de semne şi minuni, ci trebuie să ascultăm cuvântul Evangheliei

2017.11.05 - Slujba Bis Sf Nicolae Tabacu, PS Varlaam - 097

Pentru a dobândi fericirea veşnică şi mântuirea sufletului noi nu avem nevoie nici de semne şi nici de minuni, ci trebuie să ascultăm şi să împlinim cuvântul Evangheliei Mântuitorului Iisus Hristos. Acesta a fost îndemnul Preasfinţitului Părinte Varlaam Ploieşteanul adresat credincioşilor parohiei Sfântul Nicolae Tabacu din Bucureşti în duminica a 22-a după Rusalii.

Explicând pericopa evanghelică duminicală ce a făcut referire la Bogatul nemilostiv şi săracul Lazăr, Episcopul Vicar Patriarhal a spus că această pildă ne învaţă cum trebuie să ne raportăm corect la bunurile materiale pentru a dobândi viaţa veşnică.

Ierarhul a prezentat viaţa luxoasă a bogatului în antiteză cu trăirea în lipsuri a dreptului Lazăr şi a subliniat că sărăcia şi bogăţia nu sunt virtuţi în sine. Modul în care ne raportăm la cele două stări ne poate aduce mântuirea sau chinul veşnic.

În acest sens, PS Varlaam a subliniat că Evangelia nu a enumerat faptele rele ale bogatului pentru care se chinuia în iad şi nici nu a amintit faptele bune ale săracului care i-ar fi adus fericirea, ci a vorbit doar despre modul în care cei doi au gestionat situaţiile sociale în care se aflau.

Preasfinţia Sa a atenţionat că nu bogăţia, ci modul în care bogatul a folosit avuţia pământească este motivul pentru care a pierdut mântuirea. Lăcomia, egoismul şi împietrirea inimii i-au adus bogatului chinurile iadului, a spus Episcopul Vicar Patriarhal.

În ceea ce priveşte pe săracul Lazăr, Ierarhul a afirmat că nu sărăcia este motivul dobândirii fercirii veşnice, ci multa lui răbdare şi fapul că nu a cârtit şi nu l-a blestemat pe Dumnezeu pentru această aparentă nedreptate,  faptul că nu a scos nici un cuvânt de osândă faţă de acest bogat nemilostiv.


Biserica de pe Calea Victoriei ocrotită de Sfântul Nicoale este locul de rugăciune al comunităţii ruse din Capitală. Slujirea arhierească a fost prilejuită și de așezarea în această săptămână, spre închinare credincioşilor, a raclei cu un ragment din moașteșle Sfântului Serafim de Sarov, dăruită de Preafericitul Părinte Kirill, Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii.

Slujbele de la Biserica „Sfântul Nicolae” – Tabacu sunt săvârșite și în slavonă începând cu anul 2010.

Foto Credit: Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente