PS Varlaam Ploieșteanul îl cunoștea pe Emilian Popescu de 40 de ani: Părea greu de abordat, însă a fost și un om foarte cald

Într-o intervenție la Radio Trinitas cu prilejul trecerii la Domnul a renumitului profesor Emilian Popescu, PS Varlaam Ploieșteanul a mărturisit că pentru el acesta este un moment extrem de trist.

„Avem o experiență de aproape patruzeci de ani în comun”, a spus ierarhul care l-a avut profesor și îndrumător de an pe Acad. Emilian Popescu între 1983-1987 la Facultatea de Teologie din București, apoi îndrumătorul studiilor de doctorat.

Episcopul vicar patriarhal l-a avut pe academician și coleg de catedră la Iași.

După evenimentele din 1989, Patriarhul României, pe atunci Mitropolit al Moldovei, a reînființat Facultatea de Teologie din Iași și „pentru a da prestigiul de odinioară acestei facultăți a invitat mai mulți profesori de certă valoare academică și, sigur că în fruntea lor s-a aflat domnul profesor Emilian Popescu”, a evocat ierarhul.

Părintele episcop vicar a vorbit la Radio Trinitas despre uriașa carieră academică a lui Emilian Popescu, dar și despre sensibilitatea și trăirea lui profundă, duhovnicească.

„Este o pierdere foarte mare, deși ea se petrece la o vârstă, în viziunea celor mai mulți dintre noi, înaintată, binecuvântată”. Este o pierdere foarte mare pentru ierarhii, preoții și călugării care l-au avut profesor, așa cum este și pentru lumea academică, pentru istoricii din țară și din străinătate, a menționat ierarhul amintind că profesorul avea o „sănătate bună” și „multe proiecte încă în desfășurare”.

„Îndoliata doamnă Maria Popescu primește mesaje de la bizantinologi, epigrafiști, filologi de seamă din Europa, lucru ce arată cât de prețuit era profesorul Emilian Popescu în acest univers al studiilor academice savante”.

”Părea greu de abordat, însă a fost și un om foarte cald

„El a fost profesor de bizntinologie, arheolog, un foarte prestigios epigrafist, a stăpânit cultura clasică, dar și un teolog, istoric al Bisericii noastre, al Bisericii universale și chiar patrolog”, a adăugat PS Varlaam amintind că Emilian Popescu a fost vicepreședinte al Comisiei Patristice a Patriarhiei Române.

„Prin acrivie, prin seriozitate și lipsa oricărui compromis în activitatea de cercetare și didactică, domnul Emilian Popescu părea un om greu de abordat, de o sobrietate, în viziunea unora, exagerată, însă a fost și un om foarte cald”.

„Nu a avut proprii copii, de aceea toată această afecțiune paternă a cheltuit-o în pregătirea și creșterea unui număr mare de ucenici. Pe unii din ei i-a cununat, le-a botezat copiii, le-a urmărit destinul de-a lungul mai multor decenii. Pe foarte mulți i-a trimi la burse în străinătate, neabandonându-i nici după terminarea studiilor prin susținerea tezelor de doctorat, ci încurajându-i, sfătuindu-i sau chiar deschizându-le anumite pârghii de cercetare”.

„A fost foarte apropiat de lumea monahală”, a spus PS Varlaam amintindu-și excursiile pe care le-a făcut în vremea studenției la mănăstirile din Moldova.

„Era de-a dreptul cucerit de prezența și de cuvintele părintelui Paisie sau ale Părintelui Cleopa de la Mănăstirea Sihăstria. Asculta ore în șir cu lacrimi în ochi”.

„A fost un trăitor autentic, deși a dorit să rămână toată viața sa un mirean al Bisericii. A avut o viață duhovnicească foarte minuțios cultivată”, a precizat ierarhul amintind că înainte de cursuri trecea mereu pe la biserica din apropiere.

Preasfinția Sa a spus că a aflat de la preotul paroh că duminica trecută, în urmă cu două zile, Emilian Popescu a cântat apostolul la Biserica „Sfânta Vineri” – Drumul Taberei, unde era epitrop și unul dintre ctitorii importanți. Părintele Nicolae Burlan „era surprins de acuratețea muzicală a vocii, de interpretarea foarte bună”.

Ctitor la biserica bucureșteană – replică a Sfintei Sofia din Constantinopol

Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul a subliniat că unul dintre cele mai importante proiecte susținute de Emilian Popescu este Biserica „Sfânta Vineri” din Drumul Taberei, din proximitatea locuinței sale.

„Aici a donat mare parte din veniturile sale. S-a zbătut pentru obținerea terenului suficient ridicării catedralei și a celorlalte construcții din jur. S-a ocupat de supravegherea calității lucrărilor de pictură, de sculptură, de arhitectură, biserica aceasta fiind oarecum o replică a Catedralei ‹Sfânta Sofia› din Constantinopol”.

Ierarhul a precizat că renumitul profesor a sprijinit și alte biserici și mănăstiri inclusiv mănăstirea din satul natal al PS Varlaam (Știubieni).

Înflăcărat susținător al Catedralei Naționale

Între altele, PS Varlaam Ploieșteanul a spus că Emilian Popescu a fost și un înflăcărat susținător al Patriarhului Daniel și al proiectului Catedralei Naționale desfășurat sub conducerea Preafericirii Sale.

„Preafericitului Părinte Patriarh Daniel i-a purtat întotdeauna o admirație extraordinară pentru lucrarea desfășurată ca Mitropolit al Moldovei, vreme de aproape 18 ani, dar și pentru lucrarea impresionantă de aici de la București în calitate de Întâistătător al Bisericii”.

„A fost un înflăcărat susținător al proiectului patriarhului, acela de a ridica aici, la București, Catedrala Națională sau a Mântuirii Neamului, împlinind în felul acesta visul patriarhilor României, al primilor regi și a multor generații”.

Foto credit: Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente