PS Varlaam Ploieșteanul: Dacă o persoană moare, dragostea celor din jur continuă să o înconjoare prin milostenii și rugăciune

„În repetate rânduri, Mântuitorul ne îndeamnă: Lucrați cât este ziuă, că vine noaptea, când nimeni nu mai poate să lucreze. După ce sufletul se desparte de trup, omul nu mai poate face nimic pentru mântuirea lui”, a avertizat duminică Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal.

Văpaia pe care o simțea bogatul nemilostiv în iad „este focul care mistuie sufletul de regrete, este conștiința care regretă fără a mai putea face nimic”, a explicat Preasfinția Sa, cu referire la pilda Bogatului nemilostiv și a săracului Lazăr.

„Ieri a fost sărbătoarea Moșilor de toamnă, sau pomenirea tuturor celor din veac adormiți în dreapta credință. Biserica a rânduit pomeniri și rugăciuni pentru sufletele celor adormiți, ca prin rugăciunile, sau pentru rugăciunile Bisericii, ale rudelor, sufletele celor osândiți să afle mângâiere și ușurare.”

„De asemenea, a rânduit actele de milostenie ale urmașilor, ca prin acestea să răscumpere păcatele celor pentru care sunt făcute (milosteniile). Iar Sfinții Părinți, începând chiar din secolul al II-lea, vorbesc cât de importantă este pomenirea sufletelor celor adormiți la Sfânta Liturghie. Noi spunem, când așezăm în Sfântul Potir, în Sângele Mântuitorului, părticelele care s-au scos pentru cei vii și pentru cei morți: Spală, Doamne, păcatele tuturor celor care s-au pomenit aici”, a continuat Preasfinția Sa.

„Iată că această prăpastie poate fi trecută, potrivit învățăturii Bisericii noastre, doar de către urmași, doar de către Biserică, care poartă în rugăciunile ei și pe cei adormiți, potrivit învățăturii Sfintelor Scripturi, care ne arată că iubirea este mai tare decât moartea și că, dacă o persoană moare, dragostea celor din jur continuă să o înconjoare prin milostenii, prin rugăciuni și prin pomenirea la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.”

Semnele se dau celor care pot crede

PS Varlaam Ploieșteanul a explicat că, prin rugăciunile Bisericii, dragostea celor rămași în viață îi înconjoară pe cei adormiți și îi ajută, la nevoie, să treacă prăpastia de netrecut dintre iad și rai. Foto: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

În continuare, părintele episcop vicar patriarhal a vorbit despre pretenția de a vedea semne și minuni a bogatului, conform dialogului acestuia cu Avraam. „Trăim într-o lume în care, la tot pasul vorba filosofului și poetului Lucian Blaga, suntem înconjurați de minuni”, a spus ierarhul.

„Cei care au inima bună, cei care sunt oameni credincioși, cei care iubesc pe Dumnezeu, văd prezența Lui peste tot. Cei care au inima împietrită, cei care sunt neputincioși să creadă și să Îl iubească pe Dumnezeu sunt orbi și surzi la toate semnele pe care Mântuitorul ni le arată.”

„Iudeii, cum spune Sfântul Apostol Pavel, așteaptă semne, pe când elinii caută înțelepciunea”, a adăugat Preasfinția Sa.

„Bogatul crede că, dacă frații lui vor vedea un semn ceresc – venirea din nou în lume a lui Lazar cel sărac, ca să le atragă atenția să îl asculte pe Moise și pe proroci – iată că acest semn este refuzat. Mântuitorul le condamnă această pasiune după semne și le spune: Necredincioșilor, semnele cerului știți să le citiți, dar voia lui Dumnezeu nu puteți să o pricepeți.”

Amintind de învierea lui Lazăr din Betania de către Mântuitorul Iisus Hristos, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a explicat: „Oamenii cu inima bună și curată au primit minunea aceasta și s-au convertit, I-au urmat lui Iisus, dar fariseii, cărturarii, bătrânii poporului s-au decis ca să omoare nu doar pe Iisus, ci și pe Lazăr”.

PS Varlaam Ploieșteanul a oficiat Sf. Liturghie la Parohia Dorobanți duminică, 3 noiembrie 2024. Foto: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

„Iată câtă dreptate a avut Avraam, că, dacă noi nu ascultăm de revelația lui Dumnezeu din Scriptură, de Moise, de proroci, de Evanghelia Mântuitorului Iisus Hristos și de învățăturile apostolilor, nu vom crede nici dacă ar învia cineva din morți”, a subliniat episcopul vicar patriarhal.

„Evanghelia de astăzi ne arată că viața noastră nu se consumă doar aici pe Pământ, că după despărțirea sufletului nostru de trup începe eternitatea, viața veșnică a sufletului.”

„La care se va adăuga și viața veșnică a trupului înviat la Învierea cea de obște. De aceea, Mântuitorul, privind la pasiunea și râvna noastră după bunurile trecătoare ale acestei lumi, ne spune: Căutați mai întâi Împărăția Cerurilor și dreptatea lui Dumnezeu și toate celelalte se vor adăuga vouă”, a încheiat ierarhul.


Liturghia de la Parohia Dorobanți a fost urmată duminică, 3 noiembrie 2024, de binecuvântarea noului Așezământ pastoral-misionar al comunității. Foto: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a slujit duminică la Parohia Dorobanți din Sectorul 1 al Capitalei, unde, după Sfânta Liturghie, a binecuvântat noul așezământ pastoral-misionar al comunității.

Foto credit: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu


Știri recente