Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar Patriarhal, a binecuvântat duminică Așezământul pastoral-misionar al Parohiei Dorobanți din Sectorul 1 al Capitalei.
„El are ca scop, în primul rând, activitățile cu tinerii”, a spus ierarhul.
„Dacă aici se vor desfășura activități creștine atrăgătoare, interesante, sperăm să-i cucerim, să-i convingem să bată drumul Bisericii, pentru că trăim într-o perioadă în care împotriva tineretului se duce un război cu totul nemaiîntâlnit până acum.”
Preasfinția Sa a enumerat provocările cu care tinerii se confruntă la ora actuală: „Ispita vieții dezorganizate, riscurile pe care le presupune folosirea excesivă a tehnologiei, invazia drogurilor și a tot felul de substanțe halucinogene, alcoolul și alte patimi luptă tânăra generație și vedem că, din păcate, în spatele acestui război sunt oameni în vârstă care, pentru a aduna la averile deja strânse, duc acest război împotriva tinerilor”.
„Acest așezământ, ca să ajungă la finalitate deplină, trebuie să fie mereu plin de tineri, care să se întâlnească aici pentru lectură, pentru vizionarea unor documentare care să-i zidească sufletește, pentru alte activități diverse și pentru cultivarea unor activități care încurajează voluntariatul în Biserică”, a adăugat Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.
Slujba de sfințire a avut loc după ce episcopul vicar patriarhal a oficiat Sfânta Liturghie, prilej cu care a vorbit despre parabola Bogatului nemilostiv și a săracului Lazăr.
Distincții și diplome
După sfințirea clădirii așezământului, Părintele Victor Lucian Georgescu, Protopopul Sectorului 1 al Capitalei, a citit diplomele și distincțiile acordate de Părintele Patriarh Daniel ctitorilor și sprijinitorilor acestei lucrări, astfel:
Ordinul „Sanctus Stefanus Magnus”
- Părintele Paroh Gheorghe Zaharia de la Parohia Dorobanți
Ordinul „Maica Domnului Rugătoarea”
- Arhidiacon Nicolae Stanciu, slujitor la Parohia Dorobanți
Ordinul „Sfinții Martiri Brâncoveni”
- Adrian Ciorobea
Ordinul „Crucea Maria Brâncoveanu”
- Carmen Andronovici
- Elena Anghel
Diploma Anului omagial 2024, al pastorației și îngrijirii bolnavilor
- Părintele Mihai Gorneanu, preot coslujitor la Parohia Dorobanți
- Sebastian Burduja
- Consiliul Local al Sectorului 1 București
- Marius Dunca
- Gabriel Purice
- Nicolae Furșic
- Liviu Jicman
- Clotilde Armand
- Societatea Aqua Pui SRL
- Societatea RAF Construct SRL
Distincția de vrednicie cu chipul Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor
- Consiliul Parohial al Parohiei Dorobanți
Un proiect cu arhitectură inovativă
„Mulțumim Bunului Dumnezeu și mulțumim Părintelui Patriarh Daniel pentru o binecuvântare care ne-a responsabilizat”, a spus, la finalul slujbei, Arhid. Nicolae Stanciu, consilier eparhial la Sectorul juridic și bunuri bisericești al Arhiepiscopiei Bucureștilor și coordonatorul proiectului.
Cu 45 de ani în urmă, autoritățile comuniste au demolat în mod abuziv casa parohială a comunității și de atunci nu se mai construise nimic la Parohia Dorobanți. Lucrările la actualul așezământ au durat cinci ani și s-au desfășurat cu sprijinul Consiliului Local al Sectorului 1 al Capitalei, care a înțeles utilitatea publică a proiectului.
„Dincolo de destinația centrată pe nevoile reale ale comunității, din punct de vedere arhitectural, clădirea a fost una apreciată în mod deosebit, fiind selectată și nominalizată la secțiunea Arhitectură publică a Bienalei Ordinului Arhitecților din România în anul 2023”, a declarat Arhid. Nicolae Stanciu pentru Ziarul Lumina.
„Doar soluțiile arhitecturale și inginerești inovative au făcut posibilă realizarea unei astfel de clădiri, care să corespundă atât nevoilor bisericești ale Parohiei Dorobanți, cât și cerințelor urbanistice ale zonei.”
Clădirea reunește sub același acoperiș o capelă, lumânărar, clopotniță, oficiu parohial, arhivă, o sală multifuncțională și una de activități educative, precum și un spațiu pentru depozitarea obiectelor de cult.
Parohia Dorobanți se află pe Calea Dorobanților nr. 166, față în față cu Liceul „Ion Luca Caragiale” din Capitală.
Foto credit: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu