PS Varlaam Ploieşteanul a hirotonit un diacon pe seama Parohiei bucureştene „Soborul Maicii Domnului”

Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop vicar patriarhal, l-a hirotonit sâmbătă în diacon pe tânărul teolog Eugen Buchiu, pe seama Parohiei bucureştene „Soborul Maicii Domnului”.

Noul diacon este editor ştiri la Televiziunea Trinitas TV a Patriarhiei Române şi a fost hirotonit în timpul Sfintei Liturghii oficiate la Mănăstirea Antim din Capitală.

La finalul Sfintei Liturghii, Episcopul Varlaam Ploieşteanul i-a urat Diaconului Eugen Buchiu mult succes în noua misiune prin care se va dedica slujirii lui Dumnezeu şi semenilor.

Cuvântul ierarhului

În cuvântul rostit în timpul Sfintei Liturghii, Părintele Episcop a adus în atenţia celor prezenţi viața Sfântului Sfinţit Mucenic Irineu pomenit astăzi care a fost chinuit şi martirizat prin decapitare în data de 6 aprilie 304.

Preasfinția Sa a mai amintit că Biserica Ortodoxă îl pomenește astăzi şi pe Sfântul Grigorie Sinaitul, duhovnicul Sfântului Grigorie Palama și un dascăl al rugăciunii inimii care este o importantă armă a creștinului împotriva celui rău.

„Ca să păstrăm mintea concentrată la Dumnezeu şi la bunătatea Lui rostim această rugăciune mai ales în timpul postului. Aceasta este una dintre armele creştinului cu care poate dobândi multe bunătăţi şi mai ales poate primi harul lui Dumnezeu”.

„Cei care ajung la o măsură foarte înaltă a practicării acestei rugăciuni neîncetate pot ajunge, din mila lui Dumnezeu, la momentul contemplării încă din lumea aceasta a luminii necreate a Preasfintei Treimi care s-a arătat şi a fost văzută de către cei trei apostoli ai Mântuitorului pe Muntele Taborului la Schimbarea Sa la Faţă”.

Potrivit Episcopului vicar Varlaam Ploieşteanul, atât în perioada Sfântului Grigorie Sinaitul, cât şi în contemporaneitate există monahi şi credincioşi care ajung la astfel de performanţe duhovniceşti.

„Aceşti oameni nu doar că contemplă lumina asemenea Sfântului Serafim de Sarov, ci ei devin lumină pentru cei din jur prin lumina harului Duhului Sfânt sălăşluit în sufletele lor”, a spus ierarhul.

Mănăstirea Antim din Capitală, unde a avut loc astăzi slujba de hirotonie, a fost construită între anii 1713-1715, prin strădania Sfântului Antim Ivireanul, pe atunci Mitropolit al Ungrovlahiei, după planurile întocmite chiar de acesta.

Foto credit: Trinitas TV / Dragoş Ianoşi

Comentarii Facebook


Știri recente