PS Varlaam la Mănăstirea Radu Vodă: Iubirea vrăjmașilor este posibilă. Asta ne arată Sf. Nectarie

„Iubirea vrăjmașilor, cel puțin îngăduirea lor, este posibilă”, a spus Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul miercuri, la Mănăstirea Radu Vodă.

„Lucrul acesta ni-l arată Sfântul Nectarie față de cei care l-au prigonit, l-au ocărât și au mințit spunând o mulțime de calomnii împotriva lui, motiv pentru care Dumnezeu l-a învrednicit de darul facerii de minuni și l-a ridicat la slava și la cinstea sfinților”, a adăugat ierarhul.

Mai mulți apropiați l-au calomniat pe Sfântul Nectarie spunând că uneltește să ia locul Patriarhului Alexandriei și acest lucru a făcut ca, la 3 mai 1890, să fie eliberat din demnitatea de mitropolit.

PS Varlaam a explicat mai departe că pentru multa credință și evlavie, pentru nevoințele sale, pentru răbdarea pe care a arătat-o, chiar și atunci când a fost încercat de răutatea oamenilor, mulți dintre ei apropiați, așa-ziși prieteni, Sfântul Nectarie a făcut minuni încă din timpul vieții.

„Locuitorii insulei Eghina își aminteau de faptul că pentru rugăciunile ierarhului ploaia venea la timp, lăcustele care năpădeau recoltele țăranilor erau alungate. De asemenea, Sfântul Nectarie a vindecat încă din timpul vieții o mulțime de bolnavi, mai ales bolnavii de cancer, deși moartea lui a fost cauzată de această boală cumplită”.

„Iată că prin lucrarea lui Dumnezeu el a devenit un mare taumaturg, un mare vindecător de boli și, mai ales, un mare mângâietor și tămăduitor al celor care se confruntă cu această cumplită boală”.

„O mulțime dintre creștinii care vin la Mănăstirea Radu Vodă pentru a se închina moaștelor Sfântului Nectarie au cunoscut personal binefacerile lui. Părinții slujitori de aici cunosc o mulțime de bolnavi cărora medicina nu le-a mai dat nicio șansă, dar care, pentru rugăciunile și lucrarea minunată a Sfântului Nectarie trăiesc și astăzi, după mulți ani de confruntare cu cancerul”.

„Sărbătoarea de azi ne îndeamnă și pe noi, într-o lume în care există multă ură, multă dezbinare și este semănată multă frică și îngrijorare, să avem dragostea, răbdarea, îngăduința și nădejdea care au strălucit ca virtuți în sufletul Sfântului Ierarh Nectarie”, a concluzionat ierarhul.

Mii de credincioși au venit în ultimele zile la Mănăstirea Radu Vodă pentru a cinsti moaștele Sfinților Nectarie de Eghina și Efrem cel Nou. Timpul de așteptare la rând este de aproximativ cinci ore.


Foto credit: Basilica.ro / Raluca Emanuela Ene

Comentarii Facebook


Știri recente