PS Varlaam la hramul Bisericii Sfânta Vineri: Să înmulțim rugăciunea exact cum a făcut Sfânta Cuvioasă Parascheva

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a slujit de cinstirea Sfintei Cuvioase Parascheva la Biserica Sfânta Vineri din capitală.

În omilia sa, ierarhul a explicat cum s-au împlinit cuvintele evangheliei în viața sfintei serbate.

„Evanghelia de astăzi se încheie cu cuvântul: «Adevărat grăiesc vouă că sunt unii din cei ce stau aici care nu vor gusta moartea până ce nu vor vedea Împărăția lui Dumnezeu venind întru putere». Aceste cuvinte se referau la cei trei ucenici care vor fi aleși dintre apostoli pentru a-L însoți pe Mântuitorul pe Muntele Taborului unde vor fi martorii minuni Schimbării la Față când s-a arătat Slava Împărăției celei netrecătoare a Preasfintei Treimi. Cuvintele acestea se referă și la sfinții isihaști care înainte de a gusta moartea s-au învrednicit să vadă slava Împărăției lui Dumnezeu”, a spus ierarhul.

„Fără îndoială că Sfânta Parascheva, în timpul ostenelilor ei în Pustiul Iordanului, ca practicantă a rugăciunii neîntrerupte, a văzut cu ochii ei feciorelnici această Lumină netrecătoare a Împărăției Cerurilor”.

„De aceea, iubiți credincioși și credincioase, să înmulțim și noi rugăciunea așa cum Sfânta Parascheva a făcut din rugăciune preocuparea cea dintâi. Să nu considerăm că timpul în rugăciune sau în biserică, într-un pelerinaj la locuri sfinte, este un timp pierdut. Este un timp câștigat, este un timp transfigurat în care adunăm lumină în suflet, pe care o vom lua cu noi în împărăția cerurilor, după moarte”, a adăugat Episcopul vicar Varlaam Ploieșteanul.

„Spune Mântuitorul în Evanghelia de astăzi «Cine va voi să-și scape viața și-o va pierde». Adeseori cădem pradă acestei ispite bucurându-ne de tot ceea ce ne poate oferi viața pământească: bucurie, desfătare, funcții înalte și așa mai departe”, a punctat ierarhul.

„Sunt unii care și-au pierdut viața această pământească, din perspectiva păcătoasă, și s-au dedicat rugăciunii, iubirii lui Hristos, citirii Sfintei Scripturi, a Psalmilor, frecventării bisericii. Despre ei spune Mântuitorul «iar cine își va pierde viața sa pentru Mine și pentru Evanghelie, acela și-o va mântui»”, a menționat PS Varlaam Ploieșteanul.

Sfânta a trăit puțin, 27 de ani. Câți la vârsta ei suntem lucrători și cultivăm virtuțile așa cum a cultivat virtuțile ea?

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a încheiat omilia cu un îndemn adresat celor prezenți.

„Să ne străduim și noi ca, privind la pilda vieții Sfintei Parascheva, să rodim în viața noastră prin rugăciune, prin fapte bune, prin ajutorarea săracilor. Vedem în viața Sfintei cum ea a legat rugăciunea cu ajutoarea săracilor, a văduvelor, a orfanilor și a bolnavilor spre slava lui Hristos și a noastră mântuire. Amin!”.


Numele de Parascheva, Paraschiva sau Paraschevi se referă, în fapt, la același termen grecesc Παρασκευή care înseamnă „Vineri”, având și înțelesul de „pregătire” pentru că desemnează ziua dinaintea Sabatului, în religia mozaică.

Vezi mai multe despre Sfânta Cuvioasă Parascheva în articolul: Curiozități din Sinaxare: Sfintele Parascheva.

Vezi mai multe imagini în galeria foto de la eveniment.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente