PS Varlaam: Iubirea eternă dintre Persoanele Preasfintei Treimi reprezintă izvorul inepuizabil al unităţii Bisericii

Hramul Centrului de Presă Basilica (15)

Centrul de Presă Basilica împlineşte anul acesta 10 ani de existenţă. Un deceniu de misiune, zece ani de formare şi informare! Aflându-se sub ocrotirea Preasfintei Treimi, trustul Patriarhiei Române se află astăzi în zi de sărbătoare.

Cu acest prilej, membrii tuturor sectoarelor centrului s-au rugat împreună cu Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul în Catedrala Patriarhală. Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, în concelebrarea mai multor preoţi şi diaconi, ostenitori în cadrul Centrului de presă Basilica.

Din sobor au făcut parte: Pr. Nicolae Dascălu, Consilier Patriarhal Coordonator, Pr. Teodor Gradinaciuc, Consilier Patriarhal (Radio Trinitas), Pr. Nicolae Cristian Câdă (Publicaţiile Lumina), Pr. Bogdan Teleanu (Biroul de Presă).

În omilia sa, Ierarhul a subliniat faptul că întreaga viaţă a Bisericii se desfăşoară sub semnul, binecuvântarea şi cu puterea Preasfintei şi de viaţă făcătoarei Treimi.

Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a vorbit despre faptul că invocarea Preasfintei Treimi este parte principală a cultului Bisericii noastre.

Preasfinţia Sa a explicat că fiecare rugăciunea a noastră, particulară sau obştească, începe cu aceeaşi chemare a Preasfintei Treimi: În numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh. De asemenea, a adăugat ierarhul, orice rugăciune a Bisericii se încheie cu un ecfonis în care este preaslăvită Preasfânta Treime.

Episcopul Vicar Patriarhal a făcut referire la dogma Preasfintei Treimi şi a evidenţiat că această învăţătură este specifică creştinismului.

Dogma despre Sfânta Treime, adică despre Dumnezeu Cel Unul în Fiinţă, dar întreit în Persoane sau Ipostasuri, este învăţătura fundamentală a creştinismului. Ea deosebeşte în mod absolut credinţa noastră creştină de alte religii. Spre exemplu, mozaismul şi islamul cinstesc un singur Dumnezeu, dar numai creştinismul îl mărturiseşte pe Unul Dumnezeu în Fiinţă şi întreit în Persoane: Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh.

Ierarhul a indicat că, în activitatea Sa publică, în cuvântările Sale, Mântuitorul Iisus Hristos a vorbit adeseori despre Taina Sfintei Treimi.

Cuvintele Mântuitorului vorbesc adeseori despre relaţia Sa cu Tatăl şi cu Duhul Sfânt. Aceste cuvinte ale lui Hristos Domnul scot în evidenţă unitatea Preasfintei Treimi.

Unitatea Treimii de viaţă Făcătoare şi iubirea eternă dintre cele trei persoane: Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh reprezintă modelul şi izvorul inepuizabil al unităţii Bisericii lui Hristos şi a iubirii care trebuie să existe între membrii Bisericii, care este trupul Tainic al lui Hristos.

La final, cu prilejul momentului aniversar, a fost oficiată o slujbă de Te Deum.


Centrul de Presă Basilica a fost înființat la inițiativa și cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în 27 octombrie 2007. Centrul cuprinde cinci componente: Radio Trinitas, Televiziunea Trinitas Tv, Publicaţiile Lumina, Agenția de știri Basilica și Biroul de presă şi relaţii publice.

În fiecare an sunt două momente festive în care se reunesc la masa recunoştinţei şi a comuniunii toţi os­tenitorii Centrului de Presă BASILICA: sărbătoarea Sfintei Treimi şi 27 octombrie, sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou – Ocrotitorul Bucureştilor, aniversarea datei de înfiinţare a Centrului.

 

 

Comentarii Facebook


Știri recente

Factbox: Îmbătrânirea demografică în România

Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…