PS Varlaam despre Vinerea Mare: Ziua în care umanitatea l-a pus pe Fiul lui Dumnezeu pe cruce

„Astăzi este ziua în care umanitatea adusă la existenţă de Dumnezeu L-a pus pe Fiul lui Dumnezeu pe cruce”, a spus Preasfinţia Sa în omilia rostită la Denia Prohodului.

De asemenea, ierarhul a explicat credincioşilor prezenţi în Catedrala Patriarhală că noi serbăm  „această zi mai ales în tăcere, pentru că taina aceasta copleşitoare a morţii şi Învierii Mântuitorului Iisus Hristos este dincolo de cuvinte, dincolo de puterea noastră omenescă de înţelegere”.

Preasfinţia Sa a evidenţiat că postul total din Vinerea Mare este un semn de „participare a noastră la suferinţele Mântuitorului Iisus Hristos” şi a îndemnat să aşteptăm Învierea Domnului într-o stare de tăcere.

„Ziua care ne-a mai rămas până în noaptea Învierii trebuie să se desfăşoare în tăcere şi în reflecţie la modul în care noi oamenii, cei care îi urmăm lui Iisus, putem să ne impropriem roadele jertfei Sale de pe Cruce ca şi noi să ne bucurăm de viaţa veşnică”, a spus Preasfinţia Sa.

PS Varlaam a oficiat vineri seară slujba Prohodului în Catedrala Patriarhală. Sute de bucureșteni au participat atât la Denie, cât și la tradiţionala procesiune cu Epitaful în jurul bisericii. Procesiunea simbolizează ducerea către mormânt a Mântuitorului.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul Psaltic Tronos, dirijat de Arhid. Mihail Bucă.

Totodată, în omilia sa, Părintele Episcop a remarcat că noi, cei care am participat la Denia Prohodului, „ne-am alăturat Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, Sf. Ap. şi Evanghelist Ioan, lui Iosif cel din Arimateea şi oştirilor îngereşti care s-au tânguit intonând cântări de înmormântare la aşezarea trupului omenesc al Mântuitorului în mormânt”.

Făcând referire la textul Prohodului, ierarhul a precizat că aceste „cântări foarte emoţionante ne-au adus în minte o mulţime de adevăruri sfinte şi mântuitoare”.

În acest sens, Părintele Episcop a vorbit despre dumnezeirea Mântuitorului Iisus Hristos şi pogorârea la Iad.

„Aceste adevăruri foarte profunde au fost evidenţiate în cuvinte simple de cântările Prohodului care arată că Cel care a murit pe Cruce nu este un om simplu, ci este Fiul lui Dumnezeu, care pentru noi şi pentru a noastră mântuire a binevoit să se facă om şi de bunăvoie a venit spre jertfă, ca prin jertfa Sa să dăruiască iertare păcatelor oamenilor şi celor care vor crede în El şi vor împlini Evanghelia să le dăruiască viaţă veşnică”, a spus ierarhul.

Preasfinţia Sa a subliniat că Hristos Domnul a mers de bunăvoie spre Sfintele Pătimiri şi S-a jertfit pentru a noastră mântuire.

„Un alt adevăr care se desprinde din cântările Prohodului este faptul că Mântuitorul Iisus Hristos a venit la moarte de bunăvoie şi a considerat lucrul acesta ca lucrare încredinţată de Tatăl Ceresc”.

„Porunca pe care El a considerat-o cheia activităţii Lui era să-şi dea viaţa pentru oile Sale, pentru mântuirea lor. De aceea şi cântările bisericeşti au scos în evidenţă această venire de bună voie a Domnului către Ierusalim ca să-şi dea viaţa pentru oile încredinţate Lui de către Tatăl”.

Denia Prohodului Domnului

Denia Prohodului Domnului cuprinde o serie de cântări sau imne, împărţite în trei stări, inegale ca număr de strofe. Aceste cântări exprimă durerea pentru răstignirea şi moartea Mântuitorului.

Alcătuirea Prohodului este atribuită imnografului bizantin Iosif Studitul. În ţara noastră, această slujbă a fost tipărită pentru prima oară la Buzău, în anul 1836.

Pentru mai multe imagini de la Denia Prohodului accesează Galeria Foto.

Comentarii Facebook


Știri recente