PS Varlaam despre rolul straielor și obiectelor liturgice: Prin cele materiale, sugerează frumusețile nemateriale

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a vorbit sâmbătă, la hramul Paraclisului Facultății de Teologie din București, despre semnificația duhovnicească a înfrumusețării bisericilor, straielor liturgice și vaselor de cult în Ortodoxie. Prin frumusețea și valoarea lor, se aduce slavă lui Dumnezeu și simțim frumusețea și lumina din Împărăția Cerurilor.

Înainte de Sfânta Liturghie, ierarhul a sfințit veșmintele liturgice dăruite de Părintele Patriarh Daniel paraclisului. După slujbă, el a vorbit despre semnificația acestui fapt.

Sfințirea veșmintelor a fost „un îndemn pedagogic al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel ca cei care astăzi sunt pe băncile facultății, mâine, când vor fi la parohie, să continue aceeași activitate a Bisericii, de consolidare, de ridicare a unor clădiri și instituții noi, de înfrumusețare a celor existente”, a spus episcopul vicar patriarhal.

El a evocat modernizările aduse de Părintele Patriarh Daniel căminului studențesc, Facultății de Teologie din Capitală și paraclisului acesteia: „Spațiile au fost înnoite, îmbrăcate în haine luminoase și au fost create condiții optime ca studenții sa nu aibă alta grijă decât de a se pregăti intelectual și duhovnicește pentru viitoarea lor activitate”.

„Și această biserică a fost consolidată, a fost dotată cu obiecte valoroase, luminoase, frumoase, ca studenții, în timpul rugăciunii, în timpul participării la sfintele liturghii să vadă cât de important este ca într-o biserică toate aceste elemente să fie la cele mai înalte standarde: pictura, frumusețea, căldura interioară, muzica de la strană.”

Scopul acestora este „ca binecredincioșii creștini, atunci când participă fie la slujbă, fie la activitățile parohiei, să se simtă într-adevăr că sunt în spații în care prezența lui Dumnezeu se simte nu doar prin rugăciune, ci și prin frumusețea lucrurilor”, a explicat Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.

El a precizat că, în Vechiul Testament, Dumnezeu le-a cerut Profetului Moise și Regelui Solomon să facă la fel pentru Cortul Mărturiei și Templul din Ierusalim.

Sfântul locaș este o icoană a Împărăției lui Dumnezeu din ceruri, a mai spus episcopul vicar patriarhal, amintind o cântare din Postul Mare: „În biserica slavei Tale stând, în cer a sta ni se pare, Născătoare de Dumnezeu”.

„De aceea, și noi în Biserică avem lucruri frumoase, luminoase, pentru că ele trebuie să sugereze, atât cât pot lucrurile materiale din lumea aceasta, frumusețile de negrăit din Împărăția lui Dumnezeu”, a mai precizat ierarhul.

La hramul paraclisului universitar a mai participat și Părintele Decan Ioan Moldoveanu. Celălalt hram al sfântului locaș este Sfânta Ecaterina.

Alte evenimente programate cu ocazia hramului au fost lansarea Anuarului facultății pe anul 2020 și a volumului Studia Doctoralia, sfințirea noului depozit de carte și inaugurarea unei expoziții de icoane pictate de studenții Secției de Artă Sacră.

Vezi și:

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente