PS Varlaam, despre Canonul Mare: Este plin de optimism

La finalul primei slujbe a Canonului Mare din acest post, Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul a remarcat că opera este una „plină de optimism” întrucât arată cum s-au mântuit prin pocăință cei mai mari păcătoși ai lumii.

În predica rostită luni seară la Catedrala Patriarhală, Preasfinția Sa a l-a elogiat pe autor, Sfântul Andrei Criteanul sau Cretanul.

După ce a prezentat detalii biografice despre Sfântul Andrei, în final, ierarhul a insistat pe activitatea poetică și pe trăirea sa spirituală: „El a fost un mare poet și un mare gânditor și teolog creștin”.

Sf. Andrei, fin cunoscător al sufletului

Sfântul Andrei Cretanul este întemeietorul speciei canon în poezia bizantină. A alcătuit mai multe canoane, precum cele la Învierea lui Lazăr, la Duminica Mironosițelor, la Nașterea Născătoarei de Dumnezeu, dar cel mai cunoscut este Canonul Mare de pocăință.

În această operă, a spus PS Varlaam, Sfântul Andrei Criteanul „face dovada unei cunoașteri profunde a Sfintei Scripturi și arată că este un adânc și fin cunoscător al sufletului omului”.

„Este de fapt dialogul autorului cu sufletul său, cu cugetul, cu conștiința și cu inima sa”, a adăugat episcopul vicar patriarhal.

„Și, plecând de la exemplele din Legea Veche și cea Nouă el constată că lupta sa cu păcatul nu este doar o luptă personală care-i aparține doar lui, ci este o parte din istoria mântuirii, din istoria căderii, din istoria păcatului, pocăinței și mântuirii oamenilor”.

„În această istorie a păcatului, a pocăinței și a îndreptării, din care facem parte fiecare dintre noi, Sfântul Andrei Criteanul pleacă de la începutul lumii. De la Adam cel neascultător, de la Cain ucigașul de frate ajunge până în vremea Mântuitorului Iisus Hristos”.

Canonul Mare este plin de optimism

„Sfântul Andrei deplânge căderea unor oameni păcătoși până în iadul cel mai de jos după cum scoate în relief că mulți dintre ei, prin pocăință, strigând către Dumnezeu au fost scoși de către Acesta din stricăciune”.

„Pe lângă pildele oamenilor păcătoși care nu s-au pocăit, care au murit în păcat și care au fost condamnați la chinurile veșnice, Sfântul Andrei Criteanul aduce în fața noastră pildele multor personaje din Sfânta Scriptură care prin pocăință și-au îndreptat viața iar unii dintre ei s-au bucurat chiar de darul sfințeniei”.

„De aceea, canonul este plin de optimism și ne cheamă pe fiecare dintre noi să îndrăznim”, a spus PS Varlaam.

„Oricât de păcătoși ne-am considera în fața propriei conștiințe, despre care Sfântul Andrei Criteanul spune că nu există o altă instanță de judecată mai înaltă, să îndrăznim pentru că Tatăl cel ceresc ne așteaptă așa cum tatăl din evanghelie își așteaptă cu mâna la ochi privind în zare fiul risipitor”.

„Acesta este mesajul esențial: că suntem păcătoși, că este necesar să vedem până unde am căzut dar din adâncul păcatului să strigăm către Dumnezeu și să ne îndreptăm viața”.


Canonul Mare al Sfântului Andrei Criteanul se oficiază în primele patru zile din Postul Paștilor în patru părți, în cadrul Pavecerniței Mari și, integral, miercuri, în săptămâna a cincea din Postul Mare.

Vezi mai multe imagini în Galeria Foto de la eveniment.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca-Emanuela Ene

Comentarii Facebook


Știri recente