PS Varlaam: Binele determinant pentru moștenirea vieții veșnice este împlinirea poruncilor lui Dumnezeu

„Binele determinant pentru moștenirea vieții veșnice este împlinirea poruncilor lui Dumnezeu, cu precădere cele care privesc relația noastră cu semenii noștri, pentru că prin raportarea la ei nu facem altceva decât să exprimăm în fapte relația pe care o cultivăm cu Dumnezeu”, a spus Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul în predica rostită duminică la Catedrala patriarhală.

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a explicat că la întrebarea tânărului adresată Mântuitorului „ce să fac să moștenesc viața veșnică?”, Domnul Iisus Hristos îi amintește doar poruncile care țin de relațiile dintre oameni.

„Tânărul știa că viața veșnică poate fi dobândită numai prin binele săvârșit, numai împlinind voia lui Dumnezeu și făcând bine în jurul nostru fără nicio condiție, deoarece numai atunci știm că vom primi de la Dumnezeu izvorul vieții, viața ce veșnică”.

Când Mântuitorul Hristos a auzit că tânărul împlinea poruncile încă din tinerețe s-a bucurat deoarece căuta viața veșnică.

„La viața lui morală, pilduitoare, trebuia să mai adauge detașarea de bunurile materiale ca sufletul său eliberat de grija lor să se poată dărui în totalitate lui Dumnezeu, urmându-L în persoana Fiului Său făcut om pentru mântuirea noastră”.

Mântuitorul Iisus Hristos a semănat în inima tânărului îndemnul de a dărui averea săracilor știind că acesta va rodi în timp, dar și pentru a evidenția celor care îl ascultau că detașarea de averea lumea este grea dar necesară pentru dobândirea vieții veșnice.

Patima bunurilor materiale

„Tânărul bogat era evlavios și dorea să se mântuiască, însă era legat cu lanțuri nevăzute de patima aceasta a bunurilor materiale și de aceea a plecat întristat” când Mântuitorul Hristos i-a zis să își dăruiască averea săracilor.

Fiindcă nu mulți oameni sunt atât de bărbați spiritual pentru a renunța la bogăție în vederea mântuirii, Domnul Iisus Hristos a concluzionat că un bogat intră în Împărăția Cerurilor cu dificultate.

La întrebarea adresată Mântuitorului de Sfinții Apostoli: „Și atunci cine poate să se mântuiască?”, Mântuitorul Iisus Hristos a răspuns: „Ceea ce este cu neputință la oameni este cu putință la Dumnezeu”.

Preasfinția Sa spune că în aceste cuvinte, în primul rând „Mântuitorul arată providența Sa și înainte-cunoașterea, știind că harul lui Dumnezeu va lucra în sufletul tânărului plecat întristat”.

Sfânta Tradiție confirmă spusele Mântuitorului deoarece după un an de zile, tânărul și-a vândut averile și le-a împărțit săracilor, devenind unul din ucenicii lui Hristos.

„În al doilea rând, mântuirea nu este o răsplată pentru faptele noastre ci ea este darul și harul lui Dumnezeu”, subliniază Episcopul vicar patriarhal.

Preasfințitul Părinte Varlaam a concluzionat că tânărul bogat din Evanghelia de duminică este un exemplu pentru tinerii din ziua de astăzi deoarece le arată unde să caute adevărata fericire.

Foto credit: Arhiva Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente