PS Varlaam a sfinţit la Mănăstirea Antim racla în care va fi aşezat un veşmânt al Sf. Filofteia

Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a sfinţit sâmbătă la Mănăstirea Antim racla în care va fi aşezat un veşmânt al Sfintei Muceniţe Filofteia de la Curtea de Argeş, precum şi o icoană a muceniţei.

„Am trăit astăzi un moment deosebit când cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel a fost sfinţită această raclă frumoasă din argint, împodobită cu emailuri reprezentând pe Sfânta Muceniţă Filofteia şi pe Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, ctitorul acestei mănăstiri, în care va fi aşezat astăzi la Curtea de Argeş un veşmânt care a adăpostit o vreme sfintele moaşte ale Sfintei Muceniţe Filofteia”.

„Obştea acestei mănăstiri, condusă de părintele stareţ, Protosinghelul Vicenţiu Oboroceanu, a solicitat această binecuvântare deosebită, întrucât Sfânta Muceniţă Filofteia este legată de istoria mai nouă a acestei mănăstiri şi anume, de faptul că în timpul Primului Război Mondial, vreme de un an de zile, între 1917-1918, sfintele moaşte ale Sfintei Muceniţe Filofteia au fost aduse pentru mai multă protecţie şi siguranţă aici la Bucureşti şi aşezate în Mănăstirea Antim”, a afirmat Episcopul vicar patriarhal la momentul sfinţirii.

Ierarhul a mai precizat că veşmântul Sfintei Filofteia se va adăuga fragmentelor din moaştele celor 40 de mucenici de la Lacul Sevastiei din Armenia, ale Sfântului Irodion de la Lainici, ale Sfintei Muceniţe Agata şi ale altor sfinţi mucenici, aşezate în biserica mănăstirii bucureştene.

„Pentru mănăstirea aceasta care desfăşoară o activitate liturgică şi socială cunoscută, este o binecuvântare aducerea acestui veşmânt, pentru că în duminici şi sărbători aici vin şi multe familii cu copiii, pentru a fi împărtăşiţi”.

„Iar veşmântul acesta va fi o încurajare pentru copiii care vor cunoaşte mai îndeaproape viaţa Sfintei Cuvioase Filofteia care a murit pentru credinţa ei puternică, pentru evlavia ei şi pentru faptul că deşi avea doar 12 ani, trăia cu intensitate învăţătura Evangheliei învăţată de la mama sa care a lăsat-o orfană la o vârstă destul de mică şi va fi o încurajare pentru aceşti copii, pentru formarea lor într-o societate în care avem nevoie de harul lui Dumnezeu, de ajutorul şi de pilda sfinţilor şi de multă osteneală pentru a învinge toate capcanele şi toate ispitele pe care societatea modernă le întinde înaintea noastră și mai ales înaintea celor tineri, care sunt în curs de formare”.

Părintele Episcop a subliniat că nu este întâmplător că sfințirea acestei racle a avut loc în ziua în care o cinstim pe Sfânta Nina, luminătoarea Georgiei, „pentru că poporul care ni l-a dăruit pe Sfântul Antim Ivireanul a fost creștinat prin misiunea acestei sfinte femei”.

„Sfântul Antim Ivireanul, ca Mitropolit al Ţării Româneşti, a ajuns de multe ori la Curtea de Argeş şi s-a închinat la moaştele Sfintei Muceniţe Filofteia, iată că biserica ocrotită de el primeşte un veşmânt al acestei sfinte în ziua în care pomenim pe unul dintre ocrotitorii Georgiei”.

„Dumnezeu să dăruiască tuturor celor care vor cinsti icoana restaurată şi sfinţită astăzi, dimpreună cu racla veşmântului Sfintei Muceniţe Filofteia multă sănătate, mult ajutor de la Dumnezeu pentru împlinirea faptelor celor bune”, a spus, în încheiere, PS Varlaam Ploieşteanul.

Veşmântul Sfintei Filofteia va fi adus la Bucureşti de la Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului, de o delegaţie a Mănăstirii Antim, condusă de părintele stareţ Protosinghelul Vicenţiu Oboroceanu.

În această după amiază, de la orele 17:30, la Mănăstirea Antim are loc întâmpinarea raclei cu veşmântul Sfintei Filofteia, urmată de o procesiune în jurul bisericii mănăstirii şi Slujba de Priveghere.

Mănăstirea Antim din Capitală a fost construită între anii 1713-1715, prin strădania Sfântului Antim Ivireanul, pe atunci Mitropolit al Ungrovlahiei, după planurile întocmite chiar de acesta.

Mai multe imagini de la eveniment în Galeria Foto.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca-Emanuela Ene

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Comentarii Facebook


Știri recente