PS Timotei Prahoveanul, sfat pentru a ne proteja copiii de suferință: Fără ajutorul lui Dumnezeu, nu putem nimic

Evanghelia Vindecării fiului lunatic îi învață „pe cei care au copii mici sau mai mari, pe cei care au copii cu suferință și pe cei care au copii pe care doresc să-i ferească de suferință că, fără ajutorul lui Dumnezeu, nu putem face nimic”, a spus duminică Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.

„Credem că, atunci când cerem ajutorul Lui, chiar și cu puțina noastră credință sau cu credința totală, care mută și munții, lucrurile se rezolvă și se aranjează.”

Preasfinția Sa a explicat pasajul evanghelic în care Mântuitorul Iisus Hristos îl vindecă pe copilul lunatic al unui tată care nu venise la El cu multă credință.

„În cele din urmă, Mântuitorul l-a vindecat, însă după o discuție care ne arată importanța credinței”, a explicat ierarhul.

„Când s-a apropiat tatăl copilului de Mântuitorul, i-a pus într-o anumită cheie întrebarea: De poți ceva, ajută-ne!, fără să fie sigur că Mântuitorul va vindeca. Și Mântuitorul i-a răspuns pe același ton: De poți crede, toate sunt cu putință celui ce crede.”

„De câte ori vine vorba de credință, mi-amintesc de cuvintele celei mai frumoase cărți despre Părinții deșertului, despre Părinții pustiei, care vorbește tocmai despre importanța credinței – a celui care o are, sau a celui care nici măcar nu a început să o înțeleagă”, a spus episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Credința unui pustnic

Preasfinția Sa a evocat un episod din Pateric, în care un bătrân pustnic explica unui ucenic ce este credința, citând vorbele Mântuitorului: „De vei avea credință cât un grăunte de muștar, vei spune muntelui acestuia: I și se va muta dincolo”.

„Și, în timp ce bătrânul spunea cuvintele, un munte din apropiere s-a cutremurat, dorind să o ia din loc, dar bătrânul smerit i-a spus: Nu cu tine vorbeam, eu vorbeam despre credință. Aceasta este credința, iubiți credincioși, poate muta și munții”, a subliniat Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.

„Dar, de multe ori, în locul credinței avem dubii, prea multe întrebări care sunt inoculate – nu doar de mintea noastră, ci mai ales de mediul înconjurător, de mulți factori.”

„Iar acum, cei mai mulți dintre factorii dimprejur încearcă să fie distructivi, ei vor să distrugă și fărâma de credință din noi și din lume, pentru că doar credința mai ține lumea. Iar dacă înțelegem această taină, acest adevăr, lumea va merge înainte. Fără credință însă, ea se va prăbuși”, a încheiat părinte episcop vicar.

Sf. Ioan Scărarul, model în Postul Mare

Preasfinția Sa a mai vorbit despre Sf. Ioan Scărarul, îndemnând credincioșii să-i citească opera de căpătâi: „Iubiți credincioși, 60 de ani s-a nevoit Ioan Scărarul. Iar cartea care a circulat în toată lumea creștină și mai ales în spațiul ortodox, Scara, a fost manualul de căpătâi al monahilor sau al celor care doreau să devină monahi”.

„Se recomandă această carte, mai ales în perioada în care ne aflăm. Sunt mănăstiri care citesc la masă din cuvintele Scării.”

„Din literatura bizantină, care a fost atât de căutată într-o anumită perioadă a istoriei, Scara este, dacă nu cea dintâi, una dintre cele mai importante lucrări. Iar unii spun că, după Sfânta Scriptură, a fost cartea cea mai citită”, a menționat Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.

„Duminica aceasta însă ne îndeamnă pe toți la smerenie, smerenie ca a acelui părinte care nu a avut credință totală, dar s-a apropiat cu sinceritate, descoperindu-și felul lui de-a fi, neîmplinit, nedesăvârșit, dar plin totuși de nădejde că Fiul lui Dumnezeu îl va ajuta”, a mai spus ierarhul în încheiere.

„Cerem ajutorul lui Dumnezeu. Cerem și noi măcar puțină credință, pentru a putea birui uneltirile celui viclean și pentru a ne bucura de daruri bogate de la Stăpânul a toate!”


Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a oficiat duminică Sfânta Liturghie la Mănăstirea Radu Vodă din București. După slujbă, obștea a primit moaștele Sf. Dimitrie cel Nou, aflate în pelerinaj pe la obști monahale și comunități parohiale din Protoieria Sector 4 Capitală.

Foto credit: Mănăstirea Radu Vodă

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews


Știri recente