PS Timotei Prahoveanul remarcă numele Sf. Nectarie la tot mai mulți copii. „El ne învață prietenia cu Dumnezeu”

Timp de trei zile, sute de bucureșteni, și nu numai, au mers în pelerinaj la Mănăstirea Radu-Vodă pentru a cinsti moaștele Sfântului Nectarie, dar și pe cele ale Sfântului Efrem cel Nou. Punctul central al sărbătorii a fost liturghia de hram oficiată luni, 09 noiembrie, de PS Timotei Prahoveanul.

Anul acesta s-au împlinit 100 de ani de la trecerea la cele veșnice a Sfântului Nectarie de Eghina.

La predică, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor l-a numit pe Sfântul Nectarie „ierarhul călător și pribeag” care a avut mult de suferit de pe urma invidiei și calomniei celor pe care-i considera prieteni. Episcopul vicar a enumerat mai multe vindecări minunate săvârșite de sfântul taumaturg (făcător de minuni), dar a vorbit și despre frăția pe care acesta a înființat-o în Grecia și care ulterior a dat naștere unei obști monahale de maici.

PS Timotei a semnalat că sfântul este foarte iubit de greci, dar nu numai.

„În insula Eghina, unde sunt doar câteva mii de oameni, s-a zidit în ultima perioadă una dintre cele mai frumoase biserici ortodoxe ale lumii. O insulă cu câțiva oameni, bineînțeles, ajutați de credincioși din toată lumea, au reușit să ridice o preafrumoasă catedrală. De ce oare noi am fi împotriva sfinților? De ce oare ne place să fim mereu contestatari? De ce oare nu avem decât cuvinte pline de venin? De ce oare atât de mult s-a schimbat inima noastră. Pentru că noi nu mai privim către Dumnezeu și către sfinții bineplăcuți ai Lui”.

„Sfântul Nectarie ne îndeamnă pe toți deopotrivă, pe cei care nu-l cinstesc, dar și pe cei care vin și-i cer ajutorul să-și pună nădejdea în Dumnezeu pentru că singura și adevărata prietenie este prietenia cu el. Ne învață din experiența vieții lui că oamenii, chiar și atunci când îți zâmbesc își pot schimba atitudinea. Și dacă astăzi cineva ți-e prieten, mâine s-ar putea să te alunge, să te facă călător și să uite de iubirea cea dintâi. Nu la fel însă se comportă Dumnezeu și sfinții bineplăcuți Lui”.

Numele Sf. Nectarie la tot mai mulți copii

Cinstirea Sfântului Nectarie, canonizat în 1961, este tot mai mare și la români, a semnalat Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

„Sunt bucuros să întâlnesc tot mai mulți copii – i-am descoperit pe unii dintre ei la Sfânta Împărtășanie – cu numele de ‹Nectarie› sau ‹Nectaria›. În general este un nume călugăresc, pe care îl iau monahii, așa cum este și starețul acestei sfinte mănăstiri”.

„Am observat că în ultima vreme se întâlnesc foarte mulți copii cu acest nume. De ce? Pentru că mulți dintre părinții lor nu au putut să aibă copii, dar s-au rugat Sfântului Nectarie și el i-a ajutat”.

„Îl rugăm și noi să ne ajute. Să fie rugător înaintea lui Dumnezeu și ocrotitor al nostru al tuturor”, a spus ierarhul.La final, PS Timotei Prahoveanul a felicitat obștea monahală pentru organizarea hramului în condiții de siguranță, dar și pe credincioși pentru că au avut răbdare și au respectat regulile necesare. Ierarhul a adresat urări de bine și i-a oferit flori părintelui stareț, Arhimandritul Nectarie Șofelea.

Foto credit: Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente