Episcopul Timotei Prahoveanul despre cum a reacționat Sf. Nectarie la calomnii

Predica rostită vineri de Episcopul vicar Timotei Prahoveanul la hramul Mănăstirii Radu Vodă a surprins modul în care a reacționat Sfântul Ierarh Nectarie la calomniile și defăimările aduse din invidie chiar de cei care i-au fost cândva prieteni.

Părintele episcop a amintit ascensiunea fulminantă a tânărului ierarh Nectarie în Biserica Alexandriei și apoi alungarea lui din funcție ca urmare a invidiei și calomniilor celor care îi fuseseră prieteni.

Pentru că devenise foarte iubit de credincioși, el a fost acuzat că-și apropie poporul pentru a deveni el însuși patriarh. Din cauza intrigilor, a fost alungat din Alexandria, dar le-a răbdat pe toate cu râvnă, smerenie și tăcere. A mers la Atena, unde ajunsese chiar în situația de a nu mai avea ce mânca.

„Era răvășit, nu înțelegea cum ispitele îi făcuseră atâta tulburare în viața sa care fusese dintotdeauna închinată Domnului. După ce a încercat să meargă la Muntele Athos, s-a așezat la Atena, unde vreme de șapte luni nici nu a avut ce mânca, nu a fost primit nicăieri la slujbă, dușmănit fiind de cei care-i fuseseră colegi și care se considerau altădată prieteni”, a evocat PS Timotei.

Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a spus că „viața Sfântului Nectarie este un prilej de a ne gândi la faptul că Dumnezeu nu rămâne nimănui dator”:

„Se poate ca uneori slujitorii Bisericii să primească foarte multe cuvinte nedrepte, defăimări, nedreptăți evidente, așa cum s-a întâmplat în cazul Sfântului Nectarie. Dar Dumnezeu nu uită să răsplătească râvna, răbdarea, umilința, smerenia și tăcerea celor care-l iubesc pe El. Așa se explică numărul mare de minuni, de tămăduiri pe care Sfântul Ierarh Nectarie le săvârșește pretutindeni acolo unde este chemat în ajutor”.

Preasfinția Sa a subliniat că pentru aceste minunate vindecări și minuni, Sfântul Nectarie se bucură de o cinstire aparte în întreaga Biserică iar numeroase biserici și mănăstiri noi sunt închinate lui.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Basilica.ro (@basilica.ro) pe


După Sfânta Liturghie, Episcopul vicar Timotei Prahoveanul i-a oferit Arhim. Nectarie Șofelea, starețul Mănăstirii Radu Vodă, un coș cu flori cu prilejul aniversării ocrotitorului său spiritual.

La final, Preasfințitul Părinte Timotei i-a mulțumit ierarhului împreună slujitor, Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul, și a transmis binecuvântări și felicitări credincioșilor prezenți și tuturor celor care sprijină Mănăstirea Radu Vodă.

Foto credit: Mănăstirea Radu Vodă

Comentarii Facebook


Știri recente