PS Timotei Prahoveanul la denia de joi seara: Să-l ajutăm pe cel căzut, asemenea lui Simon din Cirene!

La denia de joi seara, oficiată la Catedrala Patriarhală, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a amintit de ajutorul primit de Mântuitorul Hristos, pe drumul spre Golgota, unde urma să fie răstignit.

Simon din Cirene

„Dacă unul dintre ucenici L-a vândul pe 30 de arginţi, altul s-a lepădat, un om străin care venea de la ţarină, – Simon din Cirene –, L-a ajutat să ducă Crucea, pentru că Mântuitorul a căzut sub greutatea ei”.

„Tradiţia ierusalimiteană spune că Mântuitorul a căzut de câteva ori, chiar de şapte ori, pentru că nu putea să ducă crucea şi acest străin l-a ajutat”.

„Nu ştim dacă a făcut-o cu toată inima sau obligat de soldaţii romani, dar exemplul lui trebuie urmat de toţi fiii Bisericii. Dacă vedem cumva pe cineva căzut de greutatea crucii, ar fi bine să ajutăm. Dacă Fiul lui Dumnezeu a simţit nevoia unui ajutor, ca Om, cu atât mai mult noi oamenii cei căzuţi mai ales pe drumul greu al vieţii noastre”.

Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor a subliniat că evenimentele desfăşurate la Ierusalim în urmă cu 2.000 de ani reprezintă o taină pe care „va trebui să o înţelegem”: „nemărginita iubire a lui Dumnezeu faţă de noi”.

„Nimeni, niciodată, nu arată o iubire mai mare. De aceea, Sângele Lui a curs pentru răscumpărarea noastră, pentru împăcarea noastră cu Dumnezeu”, a afirmat Preasfinţia Sa.

Sf. Cuv. Ioan Iacob de la Neamţ 

La denia de joi seara, PS Timotei Prahoveanul a evocat chipul luminos al Sf. Cuv. Ioan Iacob de la Neamţ, de la a cărui tundere în monahism s-au împlinit 85 de ani.

„În urmă cu 85 de ani, chiar în Joia Sfintelor Pătimiri, s-a aşezat sub crucea Mântuitorului, ducându-o până la capăt unul dintre iubiţii noştri conaţionali: Sfântul Ioan Iacob, călugărit tocmai în această zi a Joii celei Mari împreună cu alţi 13 novici la Mănăstirea Neamţ. Sfântul Ioan Iacob a purtat crucea multelor sale încercări şi înstrăinări, dar în acelaşi timp a unei autentice apropieri faţă de Dumnezeu”.

„În Joia Sfintelor Pătimiri, el a înţeles cât de amăgitoare sunt lucrurile acestei lumi, el care a trecut prin multe tristeţi încă de când era copil. Rămas orfan, la câteva luni, de mamă, apoi de tată şi de bunica ce l-a crescut. S-au împlinit astăzi 85 de ani de la călugăria unui sfânt care a trăit jumătate din viaţa lui în ţară şi cealaltă jumătate în Ţara Sfântă, pe urmele paşilor lui Iisus”.

În încheierea cuvântului, ierarhul s-a rugat Mântuitorului Hristos să ne primească, măcar printr-o pocăinţă făcută din inimă în ultimul ceas, asemenea tâlharului, „pentru a ne bucura dimpreună cu El prin slăvita Sa Înviere”.

Mai multe imagini în Galeria Foto.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu


 Abonează-te la newsletter şi fii la curent cu noutăţile!

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente