PS Timotei Prahoveanul la Caraiman, despre pedagogia evenimentului taboric

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a slujit vineri la Mănăstirea „Sfânta Cruce” – Caraiman cu ocazia sărbătorii Schimbarea la Față a Domnului, hramul unuia dintre paraclisele mănăstirii.

La predică, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a precizat că Sărbătoarea Schimbării la Faţă are legătură cu  Învierea Domnului, pe care o anticipează. El a spus că dacă ar fi să privim cronologic, Schimbarea la Față ar trebui prăznuită cu câteva zile înainte de Pătimirile Mâtuitorului.

„Ceea ce s‑a întâmplat pe Muntele Taborului a fost o pedagogie sau o pregătire a ucenicilor Mântuitorului faţă de apropiatele Pătimiri ale Domnului”, a explicat PS Timotei Prahoveanul.

„Când aveau să Îl vadă răstignit, batjocorit, umilit, purtându‑Şi crucea în spate și ducând-o până la Golgota, ucenicii să înțeleagă că pe toate acestea Domnul le făcea dintr‑o negrăită iubire faţă de oameni, că el nu era un Om obişnuit, că era Dumnezeu, iar ei s-au învrednicit să vadă slava Lui negrăită”.

„Mântuitorul a avut permanent această slavă, numai că ucenicii şi ceilalţi oameni nu o puteau vedea, aşa cum nici noi nu putem niciodată privi către soarele arzător în lumina amiezii. Mulţi, privind către soare, au rămas fără vedere. La fel, oamenii nu pot privi la slava dumnezeirii Lui”.

În încheiere, PS Timotei Prahoveanul a transmis un mesaj de binecuvântare şi felicitare din partea Patriarhului Daniel stareţului şi obştii pentru realizările Centrului social‑pastoral „Sfânta Cruce” care funcţionează în incinta vetrei monahale.


Foto credit: Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente