PS Timotei Prahoveanul la Canonul Mare: Toți sfinții Bisericii ne îndeamnă la liniște, la viață tihnită și la iubire

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a oficiat miercuri seară slujba Canonului Mare la Catedrala Patriarhală, în prezența câtorva clerici și psalți din Tronos, în condițiile permise de actuala criză medicală.

Credincioșii au avut ocazia să se roage de acasă, urmărind slujba prin intermediul Radio Trinitas și Trinitas TV.

În cuvântul rostit la final, ierarhul a transmis câteva încurajări și a îndemnat la liniște și iubire, la evitarea disputelor și la fapte bune față de semeni.

„Biserica în aceste zile înalță rugăciuni fierbinți către Preamilostivul Dumnezeu. El este nădejdea celor fără de nădejde, el este bucuria celor întristați”, a spus PS Timotei Prahoveanul.

„Este la cârma Bisericii chiar și atunci când valurile mării sunt amenințătoare, chiar și atunci când tristețile noastre, greutățile noastre sunt greu de purtat, așa cum le purtau altădată ucenicii pe corabia cuprinsă de valuri în miezul nopții”, a continuat ierarhul.

„Atunci când Domnul s-a arătat și a fost împreună cu ei, încercarea, tristețea lor s-au risipit”.

„Prin rugăciune, prin nădejde neîncetată către El, noi credem că vom ieși la liman ca dintr-o furtună cumplită”, a spus Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Cadru din timpul Canonului Mare. ©Ziarul Lumina / Mihnea Păduraru

Preasfinția Sa a adăugat că Biserica ne îndeamnă pe toți la liniște, rugăciune și faptă bună și chiar dacă nu putem face fapte foarte mari măcar să ne rugăm pentru ceilalți.

„Tulburarea, disputele, vorbirea pe la colțuri atât de prezentă în lumea în care trăim noi ne arată de fapt că nu urmăm calea smereniei pe care ne-a recomandat-o Biserica dintotdeauna”, a spus ierarhul făcând referire la îndemnurile din Canonul Mare și în special la viața Sfintei Maria Egipteanca prezentată în cadrul slujbei.

Viața Sfintei Maria este prezentată în slujba Canonului Mare ca model desăvârșit de pocăință. În acest an, ziua în care se oficiază Canonul a coincis cu data de cinstire a cuvioasei.

Cadru din timpul Canonului Mare. ©Ziarul Lumina / Mihnea Păduraru

Ierarhul a vorbit în predică despre exemplul de pocăință al cuvioasei, despre sfântul care a scris viața ei, Patriarhul Sofronie al Ierusalimului, dar și despre cel care a alcătuit Canonul Mare, Sfântul Andrei Criteanul.

„Toți sfinții Bisericii ne îndeamnă la liniște, la viață tihnită și la iubire. Iubire arătată în multe feluri, dacă nu putem altfel, măcar prin gândul cel bun, prin rugăciune la care trebuie să adăugăm fapta cea bună”, a încheiat PS Timotei Prahoveanul.

Foto credit: Ziarul Lumina / Mihnea Păduraru

Comentarii Facebook


Știri recente