PS Timotei Prahoveanul: Evanghelia de astăzi ne îndeamnă la deschiderea inimii

„Evanghelia duminicii ne îndeamnă și pe noi la deschiderea inimii către ceilalți, atât către cei care suferă, cât și către cei care se bucură”, a spus Episcopul vicar Timotei Prahoveanul al Arhiepiscopiei Bucureștilor în predica rostită duminică la Catedrala Patriarhală.

Evanghelia citită la Sfânta Liturghie a relatat vindecarea femeii gârbove de către Mântuitorul Iisus Hristos în ziua consacrată odihnei.

Reacția mai-marelui sinagogii în care s-a petrecut minunea a fost de a se mânia, certând pe Domnul Iisus Hristos pentru încălcarea poruncii sabatului.

„Deschiderea inimii și bucuria pe care o simțim împreună cu alții este un semn al apropierii noastre de Dumnezeu”, a spus Preasfinția Sa.

„Ziua de odihnă cea de acum și cea din Legea veche trebuie respectată, dar nu putem avea aceeași atitudine când cineva săvârșește binele într-o astfel de zi”.

„Suntem chemați să ne bucurăm. Mai-marele sinagogii, slujitorii legii nu s-au putut bucura de Mântuitorul. Și noi odată, sau de mai multe ori, nu ne bucurăm de cei din preajmă. Nu avem puterea să ne bucurăm chiar și atunci când este vorba despre un om cu multe daruri”.

Deși este vorba despre un om cu multe daruri de la Dumnezeu „nu îi recunoaștem adevărata valoare, iar dacă o recunoaștem avem mereu ceva de adăugat, lăsam loc umbrelor care nu ne oferă bucuria pe care o au oamenii lui Dumnezeu atunci când văd binele împlinit, când cineva este vindecat în ziua sărbătorii sau când cineva primește un dar sau o apreciere”, a subliniat Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.

Participarea la Sfânta Liturghie

„Nimic nu poate înlocui participarea noastră la Sfânta Liturghie, nici când suntem suferinzi, nici când o neputință grea ca a femeii gârbove de astăzi ne împresoară. Să căutăm întotdeauna bucuria liturghiei pentru că nimic nu este mai mult decât ea”.

Trebuie să respectăm porunca Mântuitorului „de a mânca din pâine și de a bea din potir, care spune: ‹Aceasta să o faceți întru pomenirea mea!›”.

Episcopul vicar Timotei Prahoveanul a explicat cum se roagă preotul în taină la Sfânta Liturghie: „Când ia miridele de pe Sfântul Disc și le așază în Sfântul Potir spune cele mai importante cuvinte care ne privesc pe noi. Acestea sunt rostite în taină, însă ne privesc pe fiecare”.

„Preotul, luând miridele care înseamnă numele tuturor celor pomeniți la Sfânt Liturghie, spune: Spală Doamne păcatele tuturor celor se s-au pomenit aici cu Cinstit Sângele Tău, pentru rugăciunile sfinților Tăi!”.

Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a concluzionat că „Sfânta Liturghie nu este doar împlinirea poruncii Mântuitorului ci și nădejdea curățirii noastre a tuturor”.

Foto credit: Arhiva Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente