PS Timotei Prahoveanul despre sfinţii români: Sunt tezaurul inestimabil al ţării noastre

„Sfinţii români sunt adevăratul şi inestimabilul tezaur pe care îl are ţara noastră. În faţa multor lucruri care încă mai trebuie împlinite, noi avem acest privilegiu al rugăciunii, mijlocirii şi ocrotirii multor sfinţi români, care se află în Biserica triumfătoare”, a spus Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul în predica rostită duminică, la hramul Mănăstirii Duminica Sfinţilor Români din capitală. 

Din anul 1992, prin hotărâre sinodală, Duminica a doua după Pogorârea Duhului Sfânt este dedicată sfinţilor români.

În acestă duminică, a spus ierarhul, „îi prăznuim pe toţi sfinţii români, care în decursul celor 2.000 de ani de istorie creştină pe teritoriul ţării noastre au dovedit prin fapte iubirea faţă de Mântuitorul”.

Preasfinţia Sa a explicat că sfinţii români îi ajută pe cei care luptă, pe cei care se află în situaţii limită, pe românii care se află departe de ţara lor, departe de mormintele părinţilor şi a celor dragi, plecaţi mai ales din motive economice.

„Sfinţii români, din diferitele perioade ale istoriei, ne arată că suntem neam de voievozi, neam de ctitori, noi nu suntem cei adeseori dispreţuiţi în lume, noi avem o istorie şi o strălucire aparte în lume, pe care trebuie să le amintim, mai ales cu un astfel de prilej. Sfinţii români ne îndeamnă să iubim cuvintele Evangheliei, să urmăm chemării Domnului din Evanghelia de astăzi să fim buni şi credincioşi, omenoşi şi ospitalieri, asemenea strămoşilor noştri”, a spus Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Făcând referire la textul evangheliei citit la Sfânta Liturghie, Preasfinţia Sa a precizat că această chemare, pe care am ascultat-o în Evanghelia de astăzi, se adresează şi nouă celor de astăzi.

„Slavă Domnului că mai sunt încă mulţi tineri care urmează acestei chemări: Vino după Mine!; cei care de mici iubesc Biserica, copii şi tineri, şi oameni de toate vârstele care lasă toate, asemenea apostolilor din evanghelia de astăzi, şi urmează Mântuitorului, celor care dincolo de obligaţiile de serviciu şi de cele ale familiei, în fiecare duminică vin pentru întâlnirea cu Hristos Domnul.

„Evanghelia acestei duminici se adresează şi nouă, celor care am putea găsi pretexte, scuze, pentru a nu răspunde acestei chemări, permanent actuale a Mântuitorului. Sfinţii români au lăsat şi ei toate, fie că au fost boieri, domni, ierarhi, călugări, mărturisitori, apărători ai legii strămoşeşti, mărturisitori în temniţele imperiului austro-ungar sau în alte temniţe în diferite perioade, preoţi şi buni credincioşi care au suferit în vremea regimului comunist. Ei l-au iubit pe Mântuitorul Iisus Hristos şi au arătat aceasta prin lucrarea lor”.

Alături de episcop au slujit: arhim. Dionisie Constantin, consilier patriarhal coordonator la Atelierele Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă, arhim. Antim David, stareţul Schitului Măgureanu din Bucureşti, protos. Ioachim Ceauşu, stareţul Mănăstirii Duminica Sfinţilor Români, protopopul Ioan Bondar, Protoieria Ilfov Sud, preoţi şi diaconi.

La final a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru Patriarhul Teoctist, ctitorul lăcaşului de cult.

Mai multe imagini în Galeria Foto.

Foto credit: Raluca Emanuela Ene

Comentarii Facebook


Știri recente