PS Timotei Prahoveanul despre momentul Bunei Vestiri. Cei doi „fie” de la crearea și recrearea lumii

Cei doi „fie” de la crearea și recrearea lumii

Episcopul vicar Timotei Prahoveanul a vorbit luni, 25 martie 2019, la Ploiești despre cât de importantă este Buna Vestire în iconomia mântuirii, moment pe care Sfinții Părinți l-au asociat cu o „creare din nou a lumii”.

Preasfinția Sa a făcut referire la expresia de acceptare smerită rostită de Fecioara Maria către Arhanghelul Gavriil – „Fie mie după cuvântul tău! Iată roaba Domnului” (Luca 1, 38):

„Părinții Bisericii spun că odată cu acest cuvânt s-a făcut din nou crearea lumii, așa cum altădată prin cuvântul «fie» Universul avea să primească lumină de la Dumnezeu”, a spus ierarhul.

Cei doi „fie” de la crearea și recrearea lumii

„Primul «fie» – «Să fie lumină», de la Creație – și al doilea «fie» – de la crearea din nou a lumii prin întruparea Fiului lui Dumnezeu – sunt momentele pe care le amintim întotdeauna într-o zi a Bunei Vestiri”, a adăugat Episcopul vicar Timotei Prahoveanul.

Preasfinția Sa a spus că Buna Vestire este pe de o parte „începutul mântuirii noastre și o zi a bucuriei adevărate, dar pe de altă parte, o zi a cinstirii Celei care a primit acest mare dar de la Dumnezeu de a fi Maica lui Iisus Hristos”.

”Îngerul s-a închinat omului

Referitor la cinstirea de care se bucură Maica Domnului, ierarhul a subliniat faptul că Ea este singurul om căruia i s-a închinat un înger, dar nu orice înger, „cea mai înaltă solie trimisă de Dumnezeu pe pământ: Arhanghelul Gavriil”.

„Închinarea îngerului către Fecioara Maria trebuie înțeleasă ca un act de cinstire special, plin de reverență față de cea care era aleasă a fi Maica Dumnezeului nostru”.

„Niciodată nu a fost un asemenea caz cunoscut în istoria mântuirii când un înger să vină și să se închine unei ființe de pe pământ cu asemenea cuvinte și cu asemenea mesaj”, a evidențiat părintele episcop.

„Solia de la Nazaret reprezintă cea mai înaltă formă de cinstire pe care Dumnezeu a acordat-o unui pământean”, a adăugat Preasfinția Sa.

Cinstirea aceasta vine către „Ființa cea mai aleasă pe care lumea o pregătise ca dar lui Dumnezeu”, o ființă de a cărei curăție s-a minunat chiar și îngerul care i-a adus vestea cea bună, a explicat PS Timotei Prahoveanul.

„Sunt lucruri profunde la care într-o asemenea zi ar trebui să medităm rugându-o pe Maica Luminii, pe Maica Vieții, pe Potrivnica șarpelui, pe Fecioara îmbrăcată în lumină să mijlocească înaintea lui Dumnezeu pentru fiecare dintre noi”, a spus ierarhul.

Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a slujit luni în Biserica „Buna Vestire” din Ploiești cu prilejul hramului lăcașului de cult.

Foto credit: Trinitas TV / Bogdan Radu

Comentarii Facebook


Știri recente