PS Timotei Prahoveanul a sfințit racla pentru moaștele dăruite unui centru dedicat copiilor cu Sindrom Down

„Orbirea trupească nu este la fel de grea ca orbirea sufletească”, a remarcat duminică Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul. „Nu avem întotdeauna privirea deschisă către Dumnezeu.” Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica Mavrogheni din Capitală, unde a sfințit racla pregătită pentru un fragment din moaștele Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon.

Fragmentul de moaște a fost dăruit din Sfântul Munte Athos pentru Centrul de Recuperare a Copiilor cu Sindrom Down şi Autism aflat în curs de edificare în cadrul parohiei.

Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a vorbit despre lipsa de vedere fizică a orbului din Ierihon și orbirea sufletească a lui Saul înainte de convertire.

„Fiecare dintre noi are, uneori sau întotdeauna, solzi care se așază pe ochii sufletului și, uneori, și pe cei ai trupului. De aceea, nu vedem, nu simțim, nu avem simțăminte, sensibilitate și atenție față de ceilalți. Niciunul dintre oameni nu poate spune că este întru totul atent, iar vederea lui sufletească este curată.”

Un fragment din moaștele Sf. M. Mc. și Tămăduitor Pantelimon a fost dăruit Parohiei Mavrogheni din Capitală ca sprijin și ocrotire în lucrarea de edificare a Centrul de Recuperare a Copiilor cu Sindrom Down şi Autism din cadrul parohiei. PS Timotei Prahoveanul a sfințit racla pentru moaște duminică, 3 decembrie 2023. Foto: Ziarul Lumina

De la orbul din Ierihon, care a fost vindecat de Mântuitorul Iisus Hristos după ce a cerut cu stăruință aceasta, învățăm „dragostea unui om care aparent ședea la periferia cetății” și „stăruința în cererea lui”.

O vindecare sufletească prin stăruință

Ierarhul a evocat o vindecare sufletească minunată pe care a atribuit-o stăruinței celui vindecat de a face un lucru care părea să îl depășească din punct de vedere duhovnicesc.

„O persoană importantă voia să meargă în Sf. Munte. Eu fusesem de câteva ori, dar era în anii 1990 și condițiile erau foarte modeste”, a povestit Preasfinția Sa.

„Dar acela a insistat și s-a dus la Muntele Athos. A doua zi după ce a ajuns acolo, a participat la o Priveghere. Privegherile de la Muntele Athos, mai ales cu prilejul marilor sărbători sau ale hramurilor, încep la orele 19:00 și se termină a doua zi în zori, uneori chiar mai târziu – sunt și slujbe care se încheie pe la orele 10:00.”

„Omul cu pricina a stat la toată Privegherea, deși el nu stătea la biserică decât un sfert de oră, o jumătate de oră. Și, de atunci, nu a mai lipsit niciodată de la Liturghie”, a spus părintele episcop vicar.

„Așadar, stăruința acestui orb din Ierihon trebuie să ne învețe și pe noi să fim stăruitori, să avem aceeași credință, chiar și atunci când încercările sunt mari, atunci când considerăm că valurile sunt puternice și încearcă să lovească corabia în care ne aflăm.”


Stadiul lucrărilor la Centrul de Recuperare a Copiilor cu Sindrom Down şi Autism din cadrul Parohiei Mavrogheni în data de 3 decembrie 2023. Foto: Ziarul Lumina

Centrul de Recuperare a Copiilor cu Sindrom Down şi Autism aflat în curs de edificare la Parohia Mavrogheni este realizat în parteneriat cu Primăria Sectorului 1 al Capitalei.

Nașterea unui copil cu Sindrom Down în familia Parohului Radu Petru Mureșan a sensibilizat comunitatea cu privire la nevoile acestor copii, pentru care se face încă prea puțin la noi în țară.

Vezi și:

Foto credit: Ziarul Lumina

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente