PS Timotei: Doamna Maria Brâncoveanu a purtat crucea martiriului, chiar dacă nu a sfârșit ca martir

„Doamna Maria Brâncoveanu a purtat crucea martiriului, chiar dacă nu a sfârșit ca un martir”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul joi, la lansarea primului volum al biografiei Maria, doamna voievodului sfânt Constantin Brâncoveanu, de Iuliana Mateescu. Proiectul a fost realizat cu sprijinul ARCUB, Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului București, și al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a transmis la eveniment, „în numele Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, cuvinte de felicitare doamnei Mihaela Păun, Director ARCUB, pentru realizarea acestui proiect și, de asemenea, doamnei Iuliana Mateescu și tuturor celor care-i cinstesc în mod deosebit pe Brâncoveni”.

Preasfinția Sa a transmis cuvinte de mulțumire și Arhiepiscopiei Râmnicului, care a sprijinit proiectul.

Ierarhul a remarcat faptul că „Mântuitorul a privit cu drag câțiva oameni pe care i-a întâlnit în timpul lucrării Sale de propovăduire a Evangheliei. În primul rând, Evanghelia ne spune că a privit cu drag pe un dregător. Putem spune că și marea carte a neamului românesc are câteva personaje spre care românii dintotdeauna au privit cu drag”.

„Astfel de personaje sunt cele din familia Brâncoveanu. Privim cu drag, mai mult, cu venerație la ele. Și vă mărturisesc că orice pomenire a lor – sărbătoarea din data de 16 august, care este de fapt și sărbătoarea din 15 august, ziua martiriului lor – ar trebui să fie sărbătoare națională.”

Pomenirea Brâncovenilor ar trebui să fie sărbătoare națională, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul joi, 7 aprilie 2022. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

„Maria Brâncoveanu a purtat cu mare sacrificiu crucea împreună cu fiicele ei și cu neamurile care au rămas credincioase voievodului”, a continuat Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.

„Pentru a dăinui aici și dincolo trebuie să te jertfești. Oamenii cu adevărat înțelepți, așa cum au fost Brâncovenii, au înțeles că, atunci când te jertfești, ai posibilitatea să primești răsplată veșnică. Voievodul a înțeles acest lucru și ne dăm seama că, atunci când și-a sfătuit fiii să nu piardă esențialul, adică mântuirea, a înțeles de fapt ce a însemnat viața, cu bucuriile, dar și cu încercările ei.”

Se cuvinte să fim recunoscători față de astfel de fapte. Istoria capetelor încoronate din lume nu a cunoscut asemenea credință, tărie și demnitate. Este o lecție pe care familia Brâncovenilor ne-o oferă și nouă.

Eparhia Râmnicului a fost reprezentată la eveniment de Părintele Constantin Olariu, Inspector Cultural și Comunicații Media.

Părintele Constantin Olariu, Inspector Cultural și Comunicații Media, a reprezentat Arhiepiscopia Râmnicului la evenimentul de joi, 7 aprilie 2022. Cercetările autoarei au fost realizare cu sprijinul eparhiei. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

Părintele Constantin Olariu a afirmat că proiectul de cercetare concretizat în volumul Iulianei Mateescu este „un proiectl realizat în cadrul unui parteneriat larg, un proiect care devine o carte de vizită a modului în care reușim zilele acestea să mărturisim valorile credinței, valori duhovnicești, valori culturale”.

Consilierul cultural al Arhiepiscopiei Râmnicului a evocat ctitoriile domnești care păstrează chipul Doamnei Brâncoveanu: Hurezi Surpatele, Mamu și altele.

„Îi păstrează chipul, un chip frumos, un chip elegant, un chip care inspiră o amplă lucrare culturală, dar, în același timp, dezvăluie și chipul modelului de mamă creștină, care astăzi, iată, a inspirat așezarea sa în fruntea a numeroase organizații care sprijină mamele”, a adăugat reprezentantul eparhiei Râmnicului, în cadrul căreia funcționează un centru de sprijin în criza de sarcină care poartă numele Doamnei Maria Brâncoveanu.

Autoarea, Iuliana Mateescu, la lansarea volumului „Maria, doamna voievodului sfânt Constantin Brâncoveanu”, joi, 7 aprilie 2022. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

„Nu cred că este vorba de o lansare de carte, ci despre un moment în care să-i cinstim pe Brâncoveni”, a afirmat autoarea în cadrul evenimentului de lansare. „Am vrut să-i privim în ochi. Am reconstituit povestea lor din frescele bisericilor și schiturilor din Vâlcea și nu numai.”

„Ca să ne putem apropia mai mult de ceea ce este al nostru, al neamului nostru, al țării noastre, trebuie să-i cunoaștem. Și, dacă-i cunoaștem, îi vom și iubi, îi vom și cinsti.”

Scopul proiectului este consolidarea valorilor creștine și a identității românești, a mărturisit ea.

Evenimentul a mai inclus o prezentare despre familia Brâncovenilor și ctitoriile lor, oferită dr. Irina Cîrstina, muzeograf la Complexul Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște.

Volumul „Maria, doamna voievodului sfânt Constantin Brâncoveanu”, lansat joi, 7 aprilie 2022, la sediul ARCUB. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

De asemenea, a fost proiectat un film de animație realizat despre ctitoriile Doamnei Maria Brâncoveanu: Bolnița de la Hurezi, Biserica Dintr-o Zi din Capitală, Mănăstirea Surpatele, jud. Vâlcea, Mănăstirea Viforâta, jud. Dâmbovița.

Volumul Maria, doamna voievodului sfânt Constantin Brâncoveanu descrie originea Maricăi, viitoarea Doamnă Brâncoveanu, zugrăvește portretul ei ca mamă și Doamnă a țării și prezintă portretele celor 11 copii ai familiei domnitoare, oferind informații mai puțin cunoscute publicului larg.

Volumul al II-lea al biografiei Doamnei Maria Brâncoveanu va apărea anul viitor și va cuprinde informații despre decapitarea bărbaților din familia Brâncoveanu și a sfetnicului Ianache, precum și despre perioada de văduvie a doamnei.

Vezi și:

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente