Lansarea biografiei Doamnei Maria Brâncoveanu: Tot ce dăinuie se face prin efortul generațiilor cu același crez

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul participă joi la lansarea primului volum din biografia Doamnei Maria Brâncoveanu. Autoarea, Iuliana Mateescu, declară că lucrul la carte i-a dezvăluit modele de familie și viețuire creștină, precum și faptul că „tot ceea ce este trainic, care dăinuie, se construiește prin efortul mai multor generații care au același crez”.

Intitulat Maria, doamna voievodului sfânt Constantin Brâncoveanu, acest prim volum aduce informații importante, puțin cunoscute publicului larg, legate de familia Brâncoveanu, transmite autoarea, care este și președinta Asociației „Renașterea Obiceiurilor și Tradițiilor Românești”.

Cartea descrie originea Maricăi, viitoarea Doamnă Brâncoveanu, zugrăvește portretul ei ca mamă și Doamnă a țării și prezintă portretele celor 11 copii ai familiei domnitoare.

Totodată, „cercetând istoriile familiei Brâncoveanu, i-am întâlnit pe cei care au fost parte din tumultul vieții lor pământești, urmându-i cu prietenie și devotament până la jertfă: Ianache Văcărescu și Ioan Arhimandritul”, transmite autoarea.

„Am dedicat capitole distincte celor două mari personalități din preajma voievodului, fără de care nu ar fi reușit să dea strălucire epocii sale de domnie.”

Volumul al II-lea va apărea anul viitor și se va intitula Maria, văduva voievodului sfânt Constantin Brâncoveanu.

Acesta „va cuprinde drama «dincolo de cuvinte» a decapitării bărbaților Brâncoveanu și a sfetnicului Ianache, «nenorocita viață» a Doamnei Maria, care-și asumă rolul de administrator al țării cu «vitejească bărbăție» și felul cum reușește să păstreze memoria neamului său”.

Autoarea a declarat că motivația lăuntrică pentru a realiza această laborioasă lucrare a fost nevoia de a contura modele pentru instituția familiei. „Brâncovenii, alături de înaintașii lor, sunt exemple de viețuire pentru generațiile de astăzi și de mâine”, spune Iuliana Mateescu.

„Am aflat că moștenirea lor a fost păstrată, respectată și sporită de urmașii lor vreme de mai bine de un veac, fiind educați în același spirit. Am trăit o experiență unică, ziditoare, care mi-a arătat că tot ceea ce este trainic, care dăinuie, se construiește prin efortul mai multor generații care au același crez.”

Primul volum al biografiei Doamnei Maria Brâncoveanu scrisă de Iuliana Mateescu. Foto: ARCUB

Biografia Doamnei Maria Brâncoveanu reprezintă continuarea cercetărilor făcute în 2014 pentru filmele Maria, Doamnă a toată Ungrovlahia și Un chip de lumină, Arhimandritul Ioan, starețul mănăstirii Hurezi (1692-1726)”, realizate tot de Iuliana Mateescu. Acestea i-au adus atunci autoarei Ordinul Crucea „Maria Brâncoveanu”, oferit de Părintele Patriarh Daniel.

Lucrarea este publicată cu sprijinul ARCUB, Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului București, și al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Lansarea are joi, 7 aprilie, de la ora 18:00, la sediul ARCUB, Str. Lipscani nr. 84-90.

Vezi și:

Sursa foto: Ed. Idaco..dar din har..

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente