PS Timotei: 80 de candidaţi pe an la examenul de capacitate preoţească arată efervescenţa vieţii bisericeşti

„Candidaţii la examenul de capacitate preoţească din ultimii ani au fost în jur de 80 în fiecare an, ceea ce arată efervescenţa unei vieţi bisericeşti, a unei lucrări şi a unei dorinţe de a împlini cuvântul Mântuitorului, de a fi propovăditori ai Evangheliei”, a spus miercuri Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul.

Afirmaţiile Episcopului vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor au fost făcute în contextul desfăşurării examenului de capacitate preoţească, ierarhul fiind preşedintele comisiei de examinare formate din cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București și părinți consilieri ai Centrului eparhial.

Sesiunea de examen s-a desfăşurat în Sala „Iustin Patriarhul” a Centrului pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae” din Bucureşti cu participarea a 12 candidaţi. Anual, au loc 3-4 sesiuni de examinare.

PS Timotei a subliniat că tinerii candidaţi şi-au propus să fie asemenea celor care L-au urmat pe Mântuitorul. Ei au lăsat toate şi „L-au urmat pe El, pentru că El avea cuvintele vieţii veşnice”.

„Urmarea Lui este cel mai mare privilegiu. Într‑o lume în care căutăm privilegii – ne-am dori diferite lucruri care sunt sau nu de folos – urmarea Mântuitorului este cel mai important lucru. Iar Sfântul Ioan Gură de Aur ne spune că nicio demnitate din lumea aceasta nu este mai de preţ decât slujirea Sfântului Altar; îl aşeza pe preot deasupra împăratului. E mai mare slujirea lui decât oficiul unui demnitar indiferent de rangul lui”.

„Dorinţa tinerilor şi a celor care au trecut prin experienţa vieţii, pentru că vin la acest examen – după 10-15 ani de activitate pe care au desfăşurat-o la catedră, fie în alte domenii – dorind să îmbrăţişeze viaţa sacerdotală, chiar după 30 de ani şi uneori chiar după 40 de ani, ceea ce înseamnă că marea iubire rămâne slujirea Sfântului Altar pentru mulţi dintre cei care au absolvit şcoli teologice”, a mai precizat Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Examenul de capacitate preotească conferă dreptul de a candida pe locurile clericale vacante în Arhiepiscopia Bucureştilor.

Examenul are valabilitate de 1 an pentru cei care vor obține media între 7,00 și 8,99 și 2 ani pentru cei care vor obține cel puțin media 9,00.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Urmăreşte-ne pe Twitter: @agentiabasilica

Comentarii Facebook


Știri recente