PS Sofronie: Parabola care-l descoperă pe Dumnezeu așa cum este, total diferit de judecățile oamenilor

PS Sofronie, Episcopul Oradiei, a prezentat duminică Pilda Talanților drept parabola care se înscrie în seria învățăturilor fundamentale ce-l „descoperă pe Dumnezeu așa cum este, total diferit și radical deosebit de judecățile oamenilor”.

Ierarhul a observat că atât în vremea Domnului Hristos, cât mai ales acum, oamenii și-au creat propria viziune despre Dumnezeu, clișeică, o perspectivă eminamente văduvită de caracterul profund și sapiențial al Sfintei Scripturi.

„Dumnezeu contrariază lumea omului, așa strâmbă și desfigurată cum este, pentru că pe cât sunt de departe cerurile de pământ, pe atât este de departe judecata lui Dumnezeu de socotelile omenești”, a adăugat Episcopul Sofronie.

El a spus că Pilda Talanților se circumscrie în sfera acestui demers hristic de simplificare în parabole a tainelor dumnezeiești, negoțul și negustoria, chivernisirea banilor, fiind unul dintre darurile pe care Dumnezeu le-a oferit poporului Său. Astfel, remarcăm o transpunere concretă a învățăturii conform căreia toți primim daruri de la Dumnezeu și se cuvine să le înmulțim, iar nu să le îngropăm.

„Chiar dacă Fiul lui Dumnezeu folosește chipul simbolic al talanților, al valorii banilor, nu este vorba, literal, despre avuție, nu la bani se referă, nu bani ne dăruiește Dumnezeu, deși tot din mila Lui primim în cursul vieții noastre și bani de la El. Nu arginți ne oferă Dumnezeu, ci harurile neprețuite pe care le pune în noi”.

Îndemnul părintelui episcop către credincioși a fost la o percepere spirituală a acestui text evanghelic:

„Dumnezeu ne descoperă nouă, celor de astăzi, că El este Dăruitorul și oferă fiecăruia după cât poate să ducă. Așa încât, este bine să reținem, că toți primim daruri de la Dumnezeu și nu este frumos și nu se cuvine să ne gelozim și să ne invidiem, socotind că fratele meu sau sora mea are mai multe daruri decât am eu. Fiecare cu sinceritate și smerenie trebuie să își dea seama ce daruri are de la Dumnezeu, dar, bineînțeles, să-și recunoască și defectele, scăderile, împuținările, greșelile și păcatele”.

Preasfinția Sa a slujit duminică, 08 februartie 2021 în Catedrala Episcopală din Oradea.

În cadrul slujbei, diaconul Paul Marius Mititean a fost hirotonit preot.

Foto credit: Episcopia Oradiei

Comentarii Facebook


Știri recente