PS Sofian Brașoveanul denunță fragmentarea drept cea mai mare problemă a satului românesc

„Problema cea mai mare nu este atât că multe sate dispar, ci aceea că fostele comunităţi săteşti nu mai funcţionează ca «unităţi de viaţă», ci sunt înlocuite de simple aşezări rurale, la fel de fragmentate interior ca şi marile aglomerări urbane”, remarcă Preasfințitul Părinte Sofian Brașoveanul într-un articol publicat în revista Mitropoliei Ortodoxe Române a Germaniei, Europei Centrale și de Nord.

Episcopul vicar Sofian Brașoveanul sesizează că „în noul tip de aşezare rurală, oamenii nu mai formează o comunitate şi, în general, nu-şi mai pot asigura traiul din munca la ţară, satul nemaifiindu-şi suficient”.

Preasfinția Sa precizează că la țară trăiesc acum atât ţărani care supravieţuiesc acolo, cât şi mari fermieri, muncitori agrari, orăşeni care în casa de la ţară doresc să se recreeze bucurându-se de natura nealterată, uneori chiar străini care dezvoltă o afacere agrară sau zootehnică rentabilă, turişti.

„Aşadar diverse categorii de oameni cu identităţi, obligaţii şi implicări diverse, cu ritm propriu de viaţă, care nu se cunosc, nu interacţionează între ele şi pentru care raportarea la Dumnezeu nu mai este un factor comun, formator şi coagulator, ci tot mai mult o chestiune privată, fără implicaţii sociale”.

Ierarhul atrage atenția că această fragmentare caracteristică lumii cosmopolite globalizate pătrunde în interiorul satului, afectându-i structura și identitatea.

„Mulţi au domiciliul la ţară fără a fi ţărani, fără a avea o legătură cu pământul, cu atât mai mult fără a mai fi membri ai unor comunităţi cu valori formatoare”.

Născut în satul Băcel, județul Covasna, ierarhul evidențiază importanța valorilor cultivate în comunitățile rurale românești.

„Scriu aceste lucruri ca om care m-am născut şi am crescut la ţară, care iubesc şi preţuiesc ţăranul şi viaţa la ţară, care mă bucur de câte ori îi pot vizita pe ai mei în casa părintească din satul natal, dar care trăiesc în diaspora, fiind tot mai conştient de însemnătatea valorilor cultivate în comunităţile noastre săteşti în special pentru poporul român, dar şi pentru cei în mijlocul cărora trăim”.

Vezi articolul integral, intitulat „Pledoarie pentru un sat spiritual”, pe site-ul Centrului Bisericesc Român Ortodox din München.

Anul 2019 este Anul omagial al satului românesc în Patriarhia Română.

Foto credit: Facebook / Episcop Sofian Brașoveanul

Comentarii Facebook


Știri recente