PS Paisie Sinaitul la Mănăstirea Caraiman: Măsura umanității se determină în atitudinea față de suferință și de cei suferinzi

Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul a oficiat Taina Sfântului Maslu la Mănăstirea Caraiman la finalul primei zile a pelerinajului istoric cu moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou. Preasfinția Sa a evidențiat atitudinea creștinilor față de suferință și persoanele bolnave.

Racla cu cinstitele moaște ale Sfântului Dimitrie cel Nou a fost așezată spre închinare la Mănăstirea Caraiman în jurul orei 16:30.

În predica rostită la finalul Sfântului Maslu, Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul a explicat că „Biserica ne învață că sănătatea este darul lui Dumnezeu pe care trebuie să-l păzim și să-l cultivăm, îngrijim”.

Viața este darul lui Dumnezeu, însă credința oamenilor este încercată în momentele de boală și suferință, când „probabil ne întrebăm: cum poate continua să fie viața dar al lui Dumnezeu, atunci când intră cu năvală în ea suferința?”.

„În această privință, pentru că suntem creştini, ştim că măsura umanității se determină în mod esențial de atitudinea față de suferință și față de cei suferinzi”, a punctat Episcopul vicar patriarhal.

„O societate nepăsătoare, care nu reușește să-i ajute pe cei suferinzi, bolnavi, care nu este capabilă să contribuie prin empatie și compasiune în așa fel încât suferința lor să fie împărtășită, alinată, să fie purtată împreună de cei suferinzi şi de cei sănătoși, atunci, acea societate este coruptă, crudă și inumană”.

Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul a subliniat că atitudinea jertfelnică a creștinilor față de suferință este inspirată din credința creștină. „Hristos-Domnul, din dragoste față de oameni, a suferit durerea răstignirii și moartea pe Cruce pentru ca pe oameni să-i scoată din suferința și moartea păcatului”.

„Domnul Hristos, și apoi, mergând pe urmele Lui, Sfinții Apostoli și toţi sfinții sunt modele care ne învață să alinăm drama suferinței pentru binele nostru și mântuirea lumii”.

„Aceste modele ne vorbesc, înainte de toate, despre demnitatea oricărei vieți umane, creată după chipul lui Dumnezeu. Omul nu a fost creat de Dumnezeu pentru suferință și moarte, ci pentru viață și fericire veșnică. Nicio suferință din viața aceasta trecătoare nu este capabilă să șteargă această amprentă divină imprimată omului de la creație”.

Mântuitorul Iisus Hristos și-a asumat trupul uman cu toate suferințele lui, cu pătimirile, răstignirea și moartea pe Cruce. De aceea, „imaginea lui Dumnezeu ni se oferă de atunci și în chipul celui care suferă”, a explicat PS Paisie Sinaitul.

„Această predilecție specială a lui Hristos față de cei care suferă ne ajută şi pe noi, cei care suntem botezaţi în numele Lui, să-i privim pe cei suferinzi cu dragoste, pentru a le oferi, în afară de lucrurile externe, materiale de care au nevoie, să oferim sentimentul de încredere iubitoare, de compasiune”, a concluzionat Episcopul vicar patriarhal.

În continuarea Tainei Sfântului Maslu, Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul va oficia slujba privegherii de toată noaptea. Trei parohii din Câmpina, Școala de agenți de poliție și două mănăstiri au fost vizitate de moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou în prima zi a pelerinajului.

Vezi și: Factbox: Taina Sfântului Maslu. Așa începe vindecarea

Foto credit: Basilica.ro / Raluca-Emanuela Ene

Comentarii Facebook


Știri recente