PS Paisie Sinaitul în a doua zi după Crăciun: Să nu-L lăsăm deoparte și să-L uităm tocmai pe Cel sărbătorit

Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul a oficiat marți Sfânta Liturghie la Paraclisul Catedralei Naționale.

În predica rostită la slujbă, Preasfinția Sa a explicat ce înseamnă cu adevărat Crăciunul și a îndemnat la o raportarea autentică la această sărbătoare.

„După ce am ascultat această Evanghelie, care ne prezintă suferința și durerea Fecioarei Maria, a bătrânului Iosif și a Pruncului Iisus, fuga lor în Egipt, uciderea pruncilor de către Irod, înțelegem că sărbătoarea Crăciunului nu prea are legătură cu ce proiectăm noi ca sărbătoare de Crăciun: brazi și globuri strălucitoare, luminițe și cozonaci, pace și tihnă”, a explicat Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul.

A trăi Crăciunul, sau spiritul Crăciunului, cum se spune azi, înseamnă de fapt a primi pe Dumnezeu în viața noastră, cu tot ce presupune aceasta.

Episcopul vicar patriarhal a aprofundat afirmația de mai sus cu explicația: „Înseamnă a primi, a accepta în viața noastră să împlinim în primul rând voia lui Dumnezeu. Înseamnă a nu mai trăi doar pentru sine, pe baza propriilor planuri, ci pentru Dumnezeu și cu Dumnezeu”.

„A trăi Crăciunul înseamnă a face precum Dumnezeu-Cuvântul, Care S-a smerit și a venit supus și ascultător în lumea care avea nevoie de El. Înseamnă a face precum Fecioara Maria: a ne încrede, ascultători față de Dumnezeu, chiar fără să înțelegem ce va face El în viața noastră”.

„A trăi Crăciunul înseamnă a face ca bătrânul Iosif: a ne smeri și a asculta, pentru a împlini ceea ce vrea Dumnezeu, chiar dacă nu este după planurile noastre. Sfântul și dreptul Iosif este un model surprinzător; în Evanghelie, el nu vorbește niciodată! Nu există un cuvânt al lui Iosif consemnat în Evanghelie. Și chiar Dumnezeu îi vorbește lui Iosif în tăcere, îi vorbește în vis. Însă el ascultă cu smerenie și împlinește întocmai ceea ce i se descoperă în vis”.

Crăciunul înseamnă a prefera pe Dumnezeu în locul tuturor ofertelor strălucitoare lansate din interese comerciale.

Preasfinția Sa a explicat în a doua parte a predicii că „dacă vom ști să ascultăm voia lui Dumnezeu, Crăciunul va fi și pentru noi o lucrare a lui Dumnezeu, nu un lucru deja văzut”.

„Vă îndemnăm așadar să ne salvăm Crăciunul! Să nu-L lăsăm deoparte și să-L uităm tocmai pe Cel sărbătorit, pe Fiul lui Dumnezeu Care a venit la noi, pentru a nu ni se spune și nouă precum celor de demult: ‹la ai Săi a venit și ai Săi nu L-au primit› (Ioan 1, 11). Ci mai degrabă să ni se spună: ‹celor care L-au primit, care cred în numele Lui, le-a dat putere să se facă fii ai lui Dumnezeu! (Ioan 1, 12)›”.

„Vom simți cu adevărat Crăciunul dacă, asemenea Fecioarei Maria, vom putea să spunem și noi: Iată roaba sau robul Domnului! Dacă, asemenea dreptului Iosif, vom fi smeriți și ascultători; dacă, asemenea Pruncului Iisus, vom fi aproape de cei care sunt singuri; dacă, asemenea păstorilor, vom ieși din ‹îngrăditurile› noastre, din spațiul nostru comod, pentru a fi cu Hristos”, a subliniat Episcopul vicar patriarhal.

„Vom simți cu adevărat Crăciunul, dacă ne vom osteni asemenea magilor să aflăm lumina în peștera săracă din Betleem”.

Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul a încheiat cuvântul său, explicând că „nu vom simți cu adevărat bucuria Crăciunului dacă vom căuta strălucirile sclipitoare ale lumii, dacă ne vom umple de cadouri, de prânzuri și cine bogate, dar nu vom ajuta măcar un sărac, un copil sărac, care se aseamănă cu Dumnezeu, pentru că la Crăciun Dumnezeu a venit în lume ca un copil sărac, într-o familie săracă”.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca-Emanuela Ene

Comentarii Facebook


Știri recente