PS Paisie Sinaitul: Asemenea Sf. Petru, să fim pregătiți de pocăință atunci când ne slăbește credința

Preasfinţitul Părinte Paisie Sinaitul a slujit de sărbătoarea Schimbării la Faţă a Domnului la Mănăstirea „Sfânta Maria”-Techirghiol, stavropighie patriarhală.

La predică, Episcopul vicar patriarhal a prezentat motivul Schimbării la Faţă a Domnului pe Muntele Tabor.

„Sfinţii Părinţi ai Bisericii, care au tâlcuit acest eveniment, sunt unanim de acord că motivul fundamental al Schimbării la Faţă, al Transfigurării Domnului Iisus, a fost ridicarea ucenicilor din starea lor de nelinişte, de frica Crucii şi a morţii, prin arătarea şi pregustarea pe Tabor a slavei Învierii Fiului lui Dumnezeu făcut Om. Aşadar, vedem cât de puternică era în sufletul ucenicilor frica provocată de prevestirea de către Hristos a suferințelor şi a morţii Lui”.

„De aceea, pe Tabor, în faţa slavei de negrăit, Petru va spune: Învățătorule, bine este nouă aici; să facem trei colibe (Luca 9:33). Voia, pe de o parte, să înlăture tragismul patimilor și, pe de alta, să eternizeze clipa Taborului. Unii interpreți ai acestui pasaj biblic spun că Petru, mereu obsedat de frica de a-L vedea pe Hristos Domnul omorât, neînţelegând că El este Dumnezeu adevărat, zice: Bine este nouă să rămânem aici (Marcu 9:5), adică, să nu mai mergem la Ierusalim, unde Te asteaptă răstignirea şi moartea”.

„Iisus i-a luat pe munte și le-a arătat, pe cât li se putea, Împărăția Sa mai înainte de a îndura pătimirile, le-a arătat puterea Sa înaintea morții Sale, slava Sa înaintea batjocurilor și mărirea Sa înaintea umilințelor. Astfel, atunci când El avea să fie prins și răstignit de către iudei, Apostolii să știe că n-o îngăduise din slăbiciune, ci de bună voie, pentru mântuirea lumii”.

„Hristos i-a luat pe munte și le-a arătat slava Dumnezeirii Sale, înainte de Învierea Sa. Astfel, atunci când El avea să învieze din morți în slava firii Sale dumnezeiești, ei vor recunoaște că El nu primise această slavă ca răsplată pentru suferința Sa, ca și când ar fi avut nevoie, ci că o avusese din veci, alături de Tatăl și împreună cu Tatăl, după cum o spune chiar El în ajunul pătimirilor luate de bună voie: Și acum, preaslăvește-Mă Tu, Părinte, la Tine Însuți, cu slava pe care am avut-o la Tine mai înainte de a fi lumea (Ioan 17:5)”.

PS Paisie Sinaitul a vorbit şi despre efectele acestui eveniment din viaţa Bisericii, manifestate asupra celor trei apostoli, martori ai minunii, mai ales asupra Sfântului Apostol Petru.

„Când Mântuitorul a fost arestat, când a fost dus în curtea arhiereului Caiafa, când a început interogatoriul – ce s-a întâmplat cu Petru, care a fost martorul Schimbării? El s-a speriat, și nu doar el singur. Noi nu știm nimic despre Iacov, care, de asemenea, a fost pe muntele Tabor, dar și el, cu siguranță, a fugit împreună cu ceilalți apostoli. Doar unul, Ioan, după cum știm cel mai tânăr, a păstrat marele sentiment al fidelității și dragostei față de Iisus. Această fidelitate l-a ajutat să nu fugă, să nu se ascundă, ci, împreună cu Maica Domnului, să fie prezent și pe Golgota. Însă toți ceilalți, inclusiv Petru, s-au risipit”.

„Cum rămâne așadar cu experiența Schimbării la Față, experiența vederii slavei lui Dumnezeu? A fost totul în zadar? Ea nu i-a ferit pe apostoli de frică, nu l-a scutit nici măcar pe Petru, acela care voia să construiască trei colibe pe muntele Tabor – atât de multă bucurie simțea! Într-adevăr, și Petru s-a lepădat și apostolii s-au risipit”.

„Însă, nu întâmplător azi la Sf. Liturghie s-a citit un fragment din Epistola a doua sobornicească a Sf. Ap. Petru (1:10-19). Această epistolă se numește sobornicească, deoarece nu este adresată către vreo persoană anume sau unui oraș, ori unei comunități, ci întregii lumi creștine. Sf. Apostol Petru spune: Pentru aceea, fraţilor, siliţi-vă cu atât mai mult să faceţi temeinică chemarea şi alegerea voastră, căci, făcând acestea, nu veţi greşi niciodată (…) fiindcă am văzut slava Lui cu ochii noștri. Căci El a primit de la Dumnezeu-Tatăl cinste și slavă atunci când, din înălțimea slavei, un glas ca acesta a venit către El: «Acesta este Fiul Meu cel iubit, întru Care am binevoit». Și acest glas noi l-am auzit, pogorându-se din cer, pe când eram cu Domnul în muntele cel sfânt”.

„Singure aceste cuvinte ne ajută să înțelegem ce experiență a trăit Apostolul Petru, atât pe muntele Tabor, cât și în momentul lepădării de Iisus. Aceste cuvinte izvorăsc din adâncul sufletului său, din experiența sa personală, dramatică. El a înțeles că doar atunci când chemarea sau vocația este temeinică, adică puternică, fermă, serioasă, atunci această vocație este în stare să ne ferească de a greși, să ne ferească de trădare, de lepădare, de pierderea credinței, de slăbirea puterilor duhovnicești”.

Părintele Episcop a îndemnat ca atât clericii şi monahii, cât şi credincioşii, să urmeze exemplul de pocăinţă al Sfântului Apostol Petru în situaţiile de slăbire a credinţei.

„Pentru aceasta, atât noi, clericii și monahii, dar și credincioșii care trecem prin momente de slăbire a credinței, să nu uităm cuvintele de azi ale Apostolului Petru, care a trecut prin lepădarea de Mântuitorul Hristos pentru că și-a pierdut mrejele minții sale, puterea credinței, din frică și deznădejde. Iar când a cântat cocoșul, așa cum spusese Iisus la Cină, Petru și-a dat seama de infinitul iubirii lui Hristos și plin de remușcări iese afară și plânge cu amar pentru lepădarea lui. De atunci înainte Petru începe o viață nouă în care nu mai există nimic mai important decât mărturisirea lui Hristos”.

„Asemenea Sfântului Apostol Petru, să fim și noi pregătiți de pocăință, atunci când ne slăbește credința, și întăriți și plini de zel în dragostea față de Hristos să devenim misionari și mărturisitori ai slavei și iubirii lui Dumnezeu pentru oameni”.

„Sărbătoarea de azi a Schimbării la Față, care ne arată chipul minunat al Domnului Hristos luminat, venit în slavă, să ne ajute tuturor să rămânem puternici în credința noastră și capabili să fim fideli lui Hristos în orice încercare”, a încheiat Preasfinţia Sa.

Noul Episcop vicar patriarhal, Preasfinţitul Părinte Sinaitul, a fost ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în ședința de lucru din 4 iulie şi hirotonit în 20 iulie.

Foto credit: Arhim. Dionisie Constantin

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Comentarii Facebook


Știri recente