PS Marc Nemțeanul la sfințirea bisericii din Lyon: Este un eveniment unic precum botezul fiecărei persoane

În omilia rostită duminică la sfințirea Bisericii Sf. Eugenia din Lyon, Episcopul Vicar Marc Nemțeanul a asociat sfințirea unui locaș de cult cu primirea Tainei Botezului: „Binecuvântarea și sfințirea unei biserici și a altarului acesteia este comparabilă cu botezul unei persoane, iar noi știm că botezul este unic”.

Ierarhul a evidenţiat „unicitatea evenimentului” şi a precizat că „prin sfințirea ei, această biserică a devenit locul prezenței lui Dumnezeu”.

„Biserica – construcție materială este începând de astăzi, prin sfințirea ei, un edificiu spiritual, iar fiecare dintre voi, cei care ați contribuit la acest lucru precum și urmașii voștri, sunteți «pietre vii» ale acesteia”, a remarcat ierarhul.

Referitor la contribuţia comunităţii, Preasfinţia Sa a evidenţiat faptul că prin aceasta s-a manifestat virtutea credinţei lor „într-un mod atât de strălucitor” prin care a „transmis deja generațiilor viitoare credința ortodoxă și l-au slăvit pe Dumnezeu”.

Slujba de sfinţire

Biserica Sfânta Eugenia a fost sfinţită duminică de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Iosif.

Alături de Înaltpreasfinţia Sa au slujit:  Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, și Preasfințitul Părinte Marc Nemțeanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale.

După citirea pericopei evanghelice, Preasfințitul Părinte Veniamin a explicat celor prezenți înțelesurile duhovnicești ale chemării fiecăruia dintre noi la „ospățul cel mare” amintind că trebuie să-i mulţumim lui Dumnezeu şi să lucrăm pentru mântuirea noastră în orice clipă a vieţii:

„După cum știm din viața de zi cu zi, atunci când suntem invitați de prietenii noștri la o cină nu este politicos să-i refuzăm. Totodată, cel care ne invită se așteaptă să-i onorăm invitația, iar mare este dezamăgirea lui când prietenii îl refuză și invocă diferite scuze politicoase”, a evidenţiat ierarhul.

Făcând referire la pericopa evanghelică, Preasfinţia Sa a explicat că „cel care a făcut această chemare la cină este Dumnezeu Însuși”.

„Dumnezeu ne cheamă și pe noi la Cina Sa, fie că vorbim de duminici sau de sărbători. Însă și noi găsim diverse scuze pentru a refuza această chemare la Cina Celui ce ne-a creat și ne călăuzește pașii în viață”, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop şi a îndemnat „să medităm mai mult la chemarea ce ne este făcută în duminici și sărbători.”

Distincţii

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Iosif a oferit gramata mitropolitană părintelui paroh Siluan Eloi, a transmis Alexandru Ojică, MOREOM.

De asemenea, au fost acordate distincții reprezentanţilor autorităților române prezenţi la eveniment, dintre care menţionăm pe Anca-Elena Opriș, Consul general al României la Lyon.

Foto credit: Alexandru Ojică/MOREOM

Comentarii Facebook


Știri recente