PS Lucian: Să mărturisim Evanghelia Mântuitorului în această societate din ce în ce mai întunecată din punct de vedere spiritual și moral

foto paltinis4

În a treia zi de Crăciun, Preasfințitul Părinte Lucian a slujit în Parohia Păltiniș. Ierarhul le-a vorbit credincioşilor despre primul martir al Bisericii lui Hristos, Sfântul Arhidiacon Ştefan, un model de mărturisire pentru vremurile actuale, şi i-a îndemnat să îl cheme în rugăciunile lor. „Să îl rugăm pe sfântul arhidiacon să ne dea și nouă putere să mărturisim Evanghelia Mântuitorului în această societate din ce în ce mai întunecată din punct de vedere spiritual și moral”, a spus Episcopul Caransebeşului.

Ierarhul a explicat faptul că Arhidiaconul Ştefan rămâne un model de mărturisire pentru toți tinerii și pentru toți clericii, pentru că el este întâiul mucenic și totodată cleric slujitor în treapta diaconiei  ca și arhidiacon și ucenic al apostolilor.

La Sfânta Liturghie au participat  un număr mare de credincioși veniți pentru a se bucura de cea de-a treia zi a praznicului Nașterii Domnului, dar și pentru a sărbători cel de-al doilea hram al bisericii, cinstindu-și astfel ocrotitorul, pe Sfântul Apostol, întâiul Mucenic și Arhidiacon Ștefan.

Cu acest prilej, ierarhul a sfințit lucrările realizate la exteriorul bisericii și a acordat preotului paroh, Petru Damian, rangul de iconom stavrofor, ca răsplată pentru activitatea pastoral-misionară și edilitară desfășurată în parohia pe care o păstorește, informează Biroul de Presă al Eparhiei.

Nici ctitorii și binefăcătorii lăcașului de cult nu au fost uitați, primind, pentru dăruirea și dragostea lor, Diploma de excelență „Sf. Apostol și Evanghelist Luca” .


Biserica din Păltiniș datează din anul 1811, fiind construită din piatră și cărămidă. Pictura a fost realizată de către pictorul Bartolomeu Deliomini din Caransebeș, în anul 1906. De atunci, s-au mai efectuat lucrări de restaurare ale picturii, dar și a exteriorului bisericii. În anul 2008, biserica a fost  târnosită de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, la data de 27 decembrie, la praznicul Sfântului Arhidiacon Ștefan, primind al doilea hram, cu numele acestui sfânt, cel dintâi fiind „Naşterea Maicii Domnului”.

Foto credit: Episcopia Caransebeşului

Comentarii Facebook


Știri recente