PS Lucian a sfințit pictura unui așezământ unic în Banat: „Țara Almăjului” unește liturghia cu filantropia

Preasfințitul Părinte Lucian a sfințit duminică pictura bisericii Așezământului Monahal-Social „Țara Almăjului”, care și-a sărbătorit al doilea hram. Așezământul este unic în vestul țării prin împletirea liturghiei cu filantropia, a spus Episcopul Caransebeșului.

Părintele episcop a apreciat frumusețea picturii și faptul că mulți preoți și credincioși din Depresiunea Almăjului și din întregul județ Caraș-Severin au participat la rugăciune și s-au împărtășit.

Părintele Teofil Zamela a fost hirotesit protosinghel, în semn de apreciere pentru lucrările de înfrumusețare a bisericii și pentru misiunea pastorală desfășurată în cadrul așezământului,.

„Este cel care îi adună pe oameni și are grijă de bătrânii din zonă, de bătrânii care sunt în acest azil, și credem că, în viitor, va avea grijă de copii săraci și bolnavi”, a spus Episcopul Caransebeșului.

„Îl rugăm pe Sfântul Ioan Botezătorul să ocrotească așezământul monahal-social și să ne ajute să postim, să ne rugăm, să punem început bun vieții noastre și să ne pocăim, astfel încât să Îl primim cum se cuvine pe Mântuitorul Hristos, Cel care ni se oferă în chipul pâinii și al vinului la Sfânta Liturghie”, a mai afirmat Preasfințitul Părinte Lucian.

Pentru contribuția majoră la ridicarea așezământului monahal și la lucrările de pictură, Ion Hânda a fost distins cu ordinul eparhial „Crucea Episcop Elie Miron Cristea”, Clasa a II-a, pentru mireni, iar Ion Lala a primit Diploma de excelență „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”.

Toți ctitorii și binefăcătorii au fost distinși cu Diploma de excelență „Episcop Emilian Birdaș”.


În 22 septembrie 2013, Episcopul Caransebeșului a pus piatra de temelie a Așezământului Monahal-Social „Țara Almăjului”, iar în 29 august 2018, biserica acestuia a fost târnosită.

În incinta așezământului funcționează un cămin pentru persoane vârstnice și se construiește un centru pentru tineret, unde vor fi desfășurate acțiuni educative, culturale, spirituale și tabere.

Hramul principal al bisericii așezământului este „Învierea Domnului”.

Foto credit: Episcopia Caransebeșului / Darius Herea

Comentarii Facebook


Știri recente