PS Justin: Cea mai mare bogăţie pe care o avem este credinţa în Dumnezeu

Preasfinţitul Părinte Justin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat duminică, 24 ianuarie 2016, Sfânta Liturghie în Biserica Sfântul Nicolae din Baia Mare, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, informează site-ul oficial al Eparhiei.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei, dirijat de prof. Simion Vaida. La slujbă au participat oficialităţi locale, precum şi numeroşi credincioşi.

În cuvântul rostit cu acest prilej, Preasfinţia Sa a făcut referire la pericopa Evanghelică citită în cadrul Sfintei Liturghii, în care a fost relatată vindecarea orbului din Ierihon. De asemenea, Preasfinţitul Părinte Justin a făcut referire la libertatea credinţei, exemplificând cu un citat din opera Părintelui Nicolae Steinhardt, din perioada de după încreştinare, când a primit darul botezului, Lumina lui Hristos.

„Oamenii pot folosi forţa legii ca să limiteze libertatea altor oameni, unii pot fi aruncaţi în închisori din anumite motive, dar credinţa nu le-o poate limita nimeni. Un tiran sau un regim torţionar poate să-ţi ia orice, dar credinţa nu ţi-o poate limita. În credinţă eşti liber. Nimeni nu-ţi poate smulge credinţa din fiinţa ta. Prin libertatea credinţei şi a gândirii tale creştine tu eşti liber să ieşi din celule întunecate, dintre patru pereţi, şi să pătrunzi în tainele lui Dumnezeu şi în frumuseţile creaţiei. Aşa au rezistat creştinii în închisori şi au ieşit de acolo mai întăriţi. Cu cât erau mai slabi fizic, cu atât erau mai întăriţi sufleteşte. Au devenit mărturisitori din temniţele comuniste. Credinţa noastră nu ne-o poate lua nimeni; nici Lumina Evangheliei; nici libertatea de a crede şi de a mărturisi pe Hristos, niciodată”, a spus Preasfinţitul Părinte Justin Sigheteanul.

Cea mai mare bogăţie pe care o avem este credinţa în Dumnezeu

„Trebuie să păstrăm această comoară: credinţa, singura pe care o avem. Toate bunurile şi bogăţiile materiale sunt trecătoare. Cea mai mare bogăţie pe care o avem este credinţa în Dumnezeu precum şi lumina Evangheliei; şi darurile pe care le adunăm ca virtuţi în viaţa noastră creştină, rugându-ne, crezând, postind, făcând fapte bune, iubind, iertând, făcând pace, făcând lumină. Suntem datori şi noi să facem lumină în jurul nostru. Aceasta învăţăm de la orbul din pericopa evanghelică de azi: să devenim apostoli, mărturisitori ai lui Hristos şi următori ai Lui. Să mergem pe aceeaşi cale pe care au mers apostolii în urma lui Hristos”, a fost îndemnul Arhiereului în încheierea cuvântului de învăţătură.

***

Parohia ocrotită de Sfântul Nicolae a fost înfiinţată în anul 1922, iar primele slujbe religioase au fost oficiate într-o capelă improvizată, situată pe strada Gheorghe Şincai de azi. Consiliului oraşului Baia Mare amenajează imobilul pentru a funcţiona ca locaş de cult ortodox, care va fi sfinţit în anul 1929, în ziua sărbătorii Naşterii Născătoarei de Dumnezeu, 8 septembrie, de către primul episcop al Vadului, Feleacului şi Clujului, vrednicul de pomenire Nicolae Ivan.

Comentarii Facebook


Știri recente