PS Ignatie: Un suflet fără iubire este chinuit. Mintea noastră să fie angajată în a-l odihni pe cel de lângă noi

„Fără iubire nu există liniște, nu putem vorbi de odihnă sufletească. Un suflet fără iubire este un suflet chinuit, frământat și foarte neliniștit”, a afirmat sâmbătă Episcopul Ignatie.

Episcopul Huşilor a sfinţit Paraclisul „Sf. M. Mc. și Tămăduitor Pantelimon” de la Centrul de Asistență Medico-Socială din Băcești dedicat vârstnicilor. După slujba de sfinţire, Preasfinţia Sa a oficiat Sfânta Liturghie.

La predică, Părintele Episcop a vorbit despre modul de dobândire a liniștii și odihnei sufleteşti.

„Hristos ne îndeamnă, spunându-ne: Veniţi la Mine toţi cei osteniţi şi împovăraţi şi Eu vă voi odihni pe voi (Matei 11:28). Toți cei care poartă povara și oboseala sufletească, generată de încercări și dezamăgiri, sunt chemați să se adăpostească în Hristos”.

„Acolo unde este iubire, găsim și liniște și odihnă sufletească. Hristos este dragostea desăvârșită, astfel încât ori de câte ori alergăm spre El și ne punem nădejdea în El, rugându-ne Lui, primim liniște în suflet. Odihna de care ne vorbește Domnul, pentru noi, cei osteniți și împovărați, are în conținutul ei multă iubire. Când suntem învăluiți de multă dragoste, simțim o pace aparte în sufletul nostru”. 

„În contrast cu o asemenea stare, atunci când cineva ne urăște, ne disprețuiește sau ne calomniază, ne pierdem pacea interioară, suferim foarte mult și ne frământăm lăuntric. Dacă în momentele de neliniște sufletească am avea credință puternică, de a alerga la Hristos, vom fi martorii risipirii a tot ceea ce ne destructurează și ne împrăștie lăuntric. Rugăciunea, credința și iubirea față de Creator și de semeni pot, cu adevărat, să instaureze în sufletul nostru liniștea, odihna lăuntrică”.

„În limbaj duhovnicesc, găsim preocuparea aceasta exprimată prin cuvintele: vreau să îl odihnesc pe semenul meu – cu sensul că vreau să îl învălui cu bunătate, cu liniște, pace și foarte multă iubire, să îi fac pe plac, să nu îl rănesc prin cuvintele mele sau să îl trădez prin atitudinea mea”.

„Această preocupare, de a-l odihni pe cel de lângă noi, este una dintre cele mai frumoase. Să ne-o asumăm atât în familie, față de cei dragi, cât și la locul de muncă și în societateMintea noastră să fie, tot timpul, angajată în dezideratul de a-l odihni pe cel de lângă noi”.

„Din păcate suntem profesioniști în a fi răutăcioși, în a specula neputințele și deficiențele celor din jur, și îi rănim, le vorbim inadecvat, colportăm bârfe și o facem fără să ne gândim cât de mult îi putem distruge sufletește. Ar trebui să ne asumăm cuvântul lui Hristos în viața noastră și să devină faptă concretă”, a subliniat Episcopul Ignatie.

Foto credit: Episcopia Huşilor

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Comentarii Facebook


Știri recente