PS Ignatie spune cum se regăsește Fiul risipitor în omul modern: „Crede că tot ceea ce este nou este neapărat și bun”

„În atitudinea Fiului risipitor se regăsește omul modern sau modernitatea, ca cea care crede că tot ceea ce este nou este neapărat și bun”, a spus PS Ignatie în cuvântul rostit duminică, după Sfânta Liturghie, la Parohia vasluiană Mireni-Chilieni.

Episcopul Hușilor a evidențiat diferența de atitudine între Tată și Fiu din Pilda Fiului risipitor.

„Parabola Întoarcerii Fiului risipitor este una dintre cele mai frumoase parabole, pentru că ne vorbește despre relația pe care o are Dumnezeu față de noi, păcătoșii – care Îl trădăm și risipim ceea ce El ne-a dat, cu atâta îmbelșugare”.

La prima vedere, dorința fiului de a-și primi partea din avere este îndeplinită într-un mod paradoxal, „acest tată îi împlinește dorința, fără preget și fără să îi ceară vreo socoteală fiului său”, a explicat ierarhul.

„Văzându-se cu partea de avere, fiul cel mic se gândește să își ia lumea-n cap, să se depărteze, să plece din căldura căminului familial, din dragostea de care se bucura”.

În continuare, Părintele Episcop a vorbit despre atitudinea de înstrăinare a Fiului risipitor, prin care el crede că va deveni liber.

În atitudinea Fiului risipitor se regăsește omul modern sau modernitatea, ca cea care crede că tot ceea ce este nou este neapărat și bun.

„Omul modern, omul recent crede că orice lucru nou pe care îl experimentează, are valoare doar în virtutea faptului că este nou”.

„Aceasta este imaginea omului modern, care se îndepărtează de tradiție, renegând trecutul și aruncându-se, fără niciun fel de analiză prealabilă și reflecție, în brațele a ceea ce poate să îl deformeze spiritual”.

În contrast cu atitudinea Fiului, tatăl nu numai că îi îndeplinește dorința, ci îl și primește cu brațele deschise înapoi.

„Nădejdea desprinsă din această parabolă este că Dumnezeu este atât de generos și bun, încât oricât de mult ne-am afunda în mocirla păcatului, El ne primește și ne așteaptă, în dragostea Sa dumnezeiască, cu brațele deschise. Ne primește în inima Sa, fără să ne spună ceva”.

„Cu cât omul se îndrepta cu mai multă ură împotriva Lui, cu atât El îl iubea mai mult”, a adăugat în încheiere ierarhul.

Foto credit: Episcopia Hușilor

Urmărește-ne pe Instagram: @basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente