„Dacă avem bucurie în inima noastră, iar bucuria generează liniște, putem simţi toate binecuvântările lui Dumnezeu: sănătatea trupească și sufletească, iubirea celor din jurul nostru și tot ceea ce ne dă Domnul în lumea aceasta”, a spus Episcopul Ignatie al Hușilor în predica rostită marți seară la slujba Paraclisului Maicii Domnului oficiată în Parohia Rafaila, județul Vaslui.
Preasfințitul Părinte Ignatie le-a vorbit credincioșilor prezenți despre Paraclisul Maicii Domnului, care „se citește la vreme de întristare și nevoi”, conform Ceaslovului.
„Maica Domnului a experimentat, cu adevărat, ce înseamnă să ai bucuria. La rându-i, dacă ne rugăm ei și-i cerem acest lucru, ne dăruiește bucuria, care naște în sufletul nostru foarte multă liniște”.
Preasfinția Sa a subliniat că „avem foarte mare nevoie de liniște. De multe ori, ajungem la această concluzie când trecem prin experienţe dureroase, sau când ne atașăm de cele materiale, idolatrizând banii și bogăţia. La un moment dat ne dăm seama că, oricât de mult am poseda din cele materiale, liniștea nu vine la pachet cu ceea ce credem noi că ne poate împlini, din punct de vedere material”.
Cinstirea cuvenită Maicii Domnului
Episcopul Hușilor a explicat că „așa cum îi cinstim în mod deosebit pe oamenii care ne fac bine, care au grijă de viaţa noastră, la fel, noi, creștinii, o cinstim pe Maica Domnului, pentru că L-a născut în această lume pe Cel care este Însăși Bucuria – Iisus Hristos”.
Preasfințitul Părinte Ignatie a subliniat că „Maica Domnului, după ce s-a întâlnit cu verișoara sa, Elisabeta, cea care a numit-o ‹Maica Domnului›, așa cum o numim noi, ortodocșii, a rostit cea mai frumoasă cântare pe care I-a adus-o vreun pământean lui Dumnezeu”.
„În această cântare, pe care o auzim la Utrenie, Maica Domnului spune așa: ‹Şi s-a bucurat duhul meu de Dumnezeu, Mântuitorul meu›. Cu alte cuvinte, după ce ea L-a zămislit pe Dumnezeu-Fiul, ca Om, în pântecele ei, s-a bucurat, și mărturisește această bucurie deosebită pe care a primit-o”.
„De aceea, în slujbele noastre, cu precădere în slujba Paraclisului, o numim pe Maica Domnului ‹bucuria tuturor›, cerându-i să umple cu bucurie inima noastră, ea, cea care a primit ‹plinirea bucuriei›, adică plinătatea bucuriei, și ‹a pierdut grija păcatului›”.
Episcopul Ignatie a spus că „noi suntem obișnuiţi să ne rugăm pentru sănătate, chiar avem o expresie intrată în limbajul nostru de zi cu zi: ‹sănătatea e mai bună decât toate›, însă pe lângă sănătate, mai bune și mai minunate decât toate sunt liniștea, bucuria și pacea sufletului”.
Episcopul Hușilor s-a aflat marți la Rafaila pentru a oficia slujba punerii pietrei de temelie în vederea construirii unui nou lăcaș de cult cu hramurile „Sfinții Împărați Constantin și Elena” și „Sfântul Alexandru”.
Foto credit: Episcopia Hușilor