PS Ignatie a vizitat o parohie din Spania: Binele nu are termen, el trebuie făcut oricând

„Binele nu are termen, el trebuie făcut oricând. Nu are nevoie de soroace (deadline-uri). Binele trebuie făcut ori de câte ori avem posibilitatea să-l împărtășim celor din jurul nostru”, a spus Preasfințitul Părinte Ignatie la Sfânta Liturghie oficiată duminică la Biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din Aielo de Malferit, provincia Valencia.

În cuvânt, Episcopul Hușilor a explicat textul evanghelic duminical despre femeia gârbovă și a vorbit despre lipsa de verticalitate spirituală.

„Un om gârbov nu mai are bucuria și șansa de a se desfăta de chipurile celor din jurul său. Privirea celui gârbov este îndreptată mai mult înspre pământ decât înspre cer. Este o suferinţă, nu numai fizică, ci și sufletească, să nu te poţi bucura de capacitatea de a vedea permanent chipurile celor din jurul tău”.

Din punctul de vedere al vieţii duhovnicești, explică ierarhul, „păcatul este cel care ne încovoaie (ne gârbovește), ne fură verticalitatea și ne transformă în niște fiinţe orizontale, îndreptate mai mult înspre pământ, decât înspre cer”.

„Gârbovirea sufletească, lipsa de verticalitate, se manifestă și în momentele în care căutăm, cu orice preţ, să fim justiţiari, crezând că noi deţinem dreptatea și avem competenţa de a o distribui, ca niște procurori sau judecători. Aceasta este cea mai cumplită formă de gârbovire sufletească, despre care nu prea se vorbește”.

Gârbovirea sufletească

„Un om care suferă de această gârbovire sufletească, de acest spirit justiţiar – de a crede că este cel care distribuie, în mod nepărtinitor, dreptatea, sau că este chemat să-i pună la punct pe cei din jurul său – este, el însuși, un om chinuit, care poartă foarte multe frustrări pe care nu le poate gestiona în niciun fel”, a subliniat Preasfinția Sa.

„Să luăm aminte și să fim foarte prudenţi, ori de câte ori auzim ceva negativ despre o anumită persoană. Să nu ne pripim în a crede, ci să avem un spirit critic faţă de noi înșine, și să nu pronunţăm sentinţe definitive, până nu întâlnim omul despre care se vorbește”.

„Dacă vedem un om care este bun, cu milă și cu dragoste, înseamnă că aceste lucruri sunt în sufletul lui. Dacă vedem un om rău, invidios, bârfitor, care nu știe să se bucure de binele celui de lângă el, înseamnă că toate acestea sunt în el, și nu face altceva, decât să le proiecteze și în jurul său”.

„Să ne înţelepţească Domnul, ca întotdeauna să avem capacitatea de a manifesta milă, dragoste și, mai ales, foarte multă înţelegere faţă de neputinţele oamenilor”, a adăugat la final Preasfințitul Părinte Ignatie.

Foto credit: Episcopia Hușilor

Comentarii Facebook


Știri recente