PS Ieronim Sinaitul: „Sfânta Cruce este asemenea unui copac umbros sub care ne adăpostim”

 

„Sfânta Cruce este asemenea unui copac umbros pe care întâlnindu-l într-o călătorie ne adăpostim. Sfânta Cruce ne acoperă. Ea ne dă putere şi ne ajută să privim dincolo de Pătimirile Mântuitorului Iisus Hristos pentru a noastră Mântuire, ne ajută să privim către Înviere”.Este mesajul Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, în Duminica a treia din Sfântul şi Marele Post, a Sfintei Cruci.

Cu acest prilej, Preasfinţia Sa a săvârşit Dumnezeiasca Liturghie, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, în paraclisul patriarhal „Domniţa Bălaşa”, din Bucureşti.

Preasfinţia Sa a subliniat valoarea Sfintei Cruci pentru creştinătate.

 „Sfânta Cruce are o semnificaţie deosebită. Nu ne putem despărţi de acest Semn Mântuitor. Ea este pentru noi, Puterea lui Dumnezeu. Biruinţa lui Iisus Hristos asupra păcatului, care a intrat în firea noastră, a intrat în lume. Este biruinţa împotriva răului din lumea aceasta”.

Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul a îndemnat credincioşii la iubire faţă de Dumnezeu şi faţă de aproapele nostru.

„Şi noi prin Sfânta Cruce suntem chemaţi să iubim, să iubim pe Dumnezeu mai presus de orice pe lumea aceasta. Să iubim din tot sufletul şi din tot cugetul nostru. De asemenea, să iubim pe aproapele nostru aşa cum Mântuitorul atunci când şi-a întins palmele pe Lemnul Crucii, şi-a întins palmele să cuprindă întreaga lume, pe toţi oamenii, în dragostea Sa de răscumpărare şi de mântuire a noastră”.

***

Prăznuirea Sfintei Cruci din a treia duminică a Postului Sfintelor Paști completează celelalte două  sărbători ale Crucii și anume: sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci din 14 septembrie, care comemorează descoperirea Cinstitei Cruci de către Sfânta Elena și sărbătoarea Crucii din 1 august, care amintește de victoria împăratului Heraclie asupra perșilor și întoarcerea Crucii la Ierusalim în 630.

 

Comentarii Facebook


Știri recente