PS Ieronim Sinaitul despre Fecioara Maria: Nicio ființă nu a fost mai virtuoasă, mai frumoasă duhovnicește

„Nicio ființă nu a fost mai înaltă, mai virtuoasă, mai frumoasă duhovnicește și după placul Stăpânului a toate decât această fecioară curată numită Maria”, a spus Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul în cuvântul rostit de Buna Vestire, la Catedrala Patriarhală.

„Astăzi este o zi importantă, în care în mod simbolic vedem cum cețurile se împrăștie, Luceafărul cel de dimineață se arată vestind apariția Soarelui celui sensibil în lumea noastră”.

Episcopul vicar patriarhal a subliniat faptul că așteptarea venirii Fiului lui Dumnezeu se extinde asupra mai multor planuri. În sens duhovnicesc, „așteptarea cea din veac, dorul paradisului pierdut, dorința de a se ridica din nou la înălțimea la care a fost cândva omul întâlnește ceea ce se numește momentul plinirii vremii”.

„Dorul după un mântuitor s-a arătat în toată istoria, chiar și la popoarele care nu au cunoscut revelația dumnezeiască. Era o dorință de a intra în legătură cu Cel care a creat toate, Cel ce este mai presus de toate”.

Potrivit Părintelui Episcop vicar, dorința de reîntâlnire a întregii lumi cu Dumnezeu a fost exprimată permanent în Vechiului Testament.

„Au fost mulți aleși ai lui Dumnezeu în decursul istoriei celei vechi a mântuirii, mulți profeți, multe femei care au fost credincioase și viteze, precum Iudit și Tamar, care arătau că cel ce avea să vină, venea nu numai pentru poporul ales pe care îl pregătise prin descoperiri dumnezeiești ci venea pentru întreaga lume”.

„Iată, cu toate aceste alegeri, nicio ființă nu a fost mai înaltă, mai virtuoasă, mai frumoasă duhovnicește și după placul Stăpânului a toate decât această fecioară curată numită Maria”.

„Fecioara Maria s-a născut în chip firesc dar minunat prin dezlegarea sterpiciunii părinților ei celor sfinți. Dincolo de a fi pârgă a rugăciunii s-a născut să fie și pârgă a curăției, ea, născută în chip firesc ca toți oamenii, a purtat ca și aceștia păcatul strămoșesc”.

În continuare, Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul a explicat textul evanghelic despre Buna Vestire și a subliniat trăsăturile specifice ale momentului prezentat.

„Bucură-te, ceea ce eşti plină de har, Domnul este cu tine”

„Salutul pe care Sfânta Fecioară Maria îl primește este de natură să o zguduie din adâncul ființei sale, să o înfricoșeze, să o cutremure, nu în sens negativ, ci în sensul în care se întâlnește cu ceva deosebit”.
Prin aceasta, a argumentat ierarhul, îngerul transmite începutul unei ere noi, „era bucuriei, era acestei vești bune”.
„Ea nu este născătoarea unui om, ea este născătoarea Fiului lui Dumnezeu care avea să se întrupeze”.

„Duhul Sfânt Se va pogorî peste tine şi puterea Celui Preaînalt te va umbri”

„Aceasta este taina începutului mântuirii și taina zămislirii, a întrupării Fiului lui Dumnezeu, căci iată prin lucrarea Duhului Sfânt se petrece cea mai mare minune, a pogorârii lui Dumnezeu cel necuprins în lumea noastră mărginită și a întrupării Fiului lui Dumnezeu prin Fecioara Maria”.

Fecioara Maria „a înțeles că lucrarea ce se va săvârși nu este o lucrare pământească și firească ci este o lucrare a Duhului Sfânt”.

„Fie mie după cuvântul tău!”

„Acest ‹fie› este foarte mare. Este aproape la fel de mare precum acela care a făcut să apară în lumea noastră lumina, una dintre temeliile vieții”.

„Acum, când vine momentul ca Dumnezeu cel necuprins să vină în lumea noastră, era nevoie nu ca să spună el ‹să fie›, ci reprezentanta umanității, Fecioara Maria, să spună ‹fie›”.

„Acesta este momentul unui nou început, un început care nu se va mai sfârși, pentru că Iisus Hristos după ce va aduce cuvântul Evangheliei plinind prorociile vechi, va aduce ștergerea păcatului prin împăcarea omenirii cu Dumnezeu”, a subliniat în încheiere Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul.

Vezi mai multe fotografii de la eveniment.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Urmăreşte-ne pe Instagram: @basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente