PS Ieronim Sinaitul a evocat la slujba de priveghere începuturile Catedralei Patriarhale

Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul a evocat luni seară la slujba de priveghere spre hramul Catedralei Patriarhale începuturile acestei biserici, apărute în contextul unei tradiții voievodale ctitoricești și din râvna domnitorului Constantin Șerban Basarab față de Sfinții Împărați Constantin și Elena.

„Cel care a avut inițiativa ridicării acestei biserici se numea Constantin, era Constantin Șerban Basarab Voievod, fiul lui Radu Șerban Voievod, urmașul lui Matei Basarab Voievod, unul dintre cei mai mari ctitori voievozi ai țării noastre”, a amintit Preasfinția Sa.

La doi ani după urcarea pe tronul Țării Românești, în 1656 Constantin Șerban Basarab a hotărât să ridice pe actualul Deal al Patriarhiei Mănăstirea închinată Sfinților Constantin și Elena.

„Pe vremea aceea, de jur împrejur erau grădini și vii”, a precizat ierarhul.

„Dealul acesta avusese cândva un schit de lemn care se cerea înnoit. El avea privire către Casa Domnească ce se afla în vale aproape de piața de astăzi «a Unirii», unde se află biserica voievodală Curtea Veche”, a continuat Episcopul vicar patriarhal.

Episcopul vicar Ieronim Sinaitul a explicat că în contextul mutării Cetății de Scaun a Țării Românești de la Târgoviște la București. pentru ca domnitorii să fie „mai aproape de Dunăre, mai la îndemâna stăpânitorilor vremurilor acelora”, lăcașul ctitorit de Constantin Șerban Basarab a devenit Catedrala Mitropoliei Țării Românești (1668).

Vezi mai multe detalii în istoricul Catedralei Patriarhale.

În omilia rostită luni seară, Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul a subliniat că ocrotitorii Catedralei Patriarhale sunt dintre cei mai iubiți sfinți ai Bisericii noastre și „piatră de hotar în istoria creștinismului”.

„Sfinții Constantin și Elena au schimbat cursul istoriei, cursul lumii vechi și au pus temelia unei sinteze deosebite care a marcat peste veacuri viața popoarelor creștine”, a spus ierarhul făcând referire la Edictul de la Milan și la Primul Sinod Ecumenic și la toate măsurile favorabile religiei creștine întreprinse de cei doi sfinți care au devenit „modele pentru domnitorii creștini de mai târziu”.

Episcopul vicar patriarhal a rostit predica în cadrul privegherii, după slujba Vecerniei cu Litie care este urmată în continuare de Utrenie.

Sfânta Liturghie de hram va fi oficiată marți, 21 mai 2019, de Patriarhul Daniel în altarul de vară de pe Dealul Patriarhiei. După slujbă va avea loc premierea participanţilor la Concursul Naţional Catehetic „Hristos: sufletul satului meu”.

Vezi programul complet al hramului Catedralei.

Vezi şi: Când vor fi aşezate sfintele moaşte spre închinare în „Baldachinul Sfinţilor”

Vezi mai multe fotografii în galeria foto.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente