21 mai 2019: Hramul istoric al Catedralei Patriarhale (Program)

Catedrala Patriarhală îşi sărbătoreşte hramul istoric în ziua Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, marţi, 21 mai 2019.

Sărbătoarea va începe de luni, 20 mai, prin oficierea Slujbei Privegherii între orele 16:00-20:00.

În ziua hramului, la ora 07:00, moaştele Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena şi ale Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştiului, vor fi aşezate spre închinare în baldachinul din apropierea Catedralei.

Cu acest prilej, Sfânta Liturghie va fi oficiată de Părintele Patriarh Daniel în altarul de vară de pe Dealul Patriarhiei.

Diacon cădind la slujba Privegherii – 2018. Foto credit: Mircea Florescu/Basilica.ro

După slujbă va avea loc premierea participanţilor la Concursul Naţional Catehetic „Hristos: sufletul satului meu”.

Sfintele moaşte vor fi introduse în catedrală după ce ultimii pelerini vor aduce cinstire odoarelor aşezate spre închinare în baldachinul din apropierea lăcaşului de cult.

Catedrala patriarhală

Anul acesta s-au împlinit 361 ani de la sfinţirea Bisericii Sfinții Împărați Constantin și Elena din București, ctitoria domnitorului Constantin Șerban Basarab, actuala Catedrală Patriarhală.

În data de 6 mai 1658, Patriarhul Macarie III al Antiohiei a oficiat slujba de sfințire a locașului care va deveni în 1668 Catedrală mitropolitană, iar din 1925 Catedrală Patriarhală.

De-a lungul a trei secole și jumătate de existență, Catedrala din Dealul Mitropoliei a fost locul în care s-a scris istoria Bisericii noastre, de la întronizări de mitropoliți și patriarhi și până la impresionantele pelerinaje la moaștele Cuviosului Dimitrie cel Nou sau la ale altor sfinți.

Foto credit: Basilica.ro/Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente