PS Ieronim în Duminica Fiului risipitor: Să ne străduim să nu fim invidioși, să nu judecăm aspru

Episcopul vicar patriarhal Ieronim Sinaitul a slujit în Duminica Întoarcerii Fiului risipitor la Catedrala Patriarhală.

El a făcut mai multe recomandări credincioșilor prezenți la slujbă, având ca punct de plecare textul biblic citit în această duminică.

„Trebuie să vedem în această pildă disponibilitatea lui Dumnezeu de a ne ierta. Aceasta este o încurajare, o chemare pentru cei păcătoși, în același timp este și speranța că dacă ei se pocăiesc și se îndreaptă, Dumnezeu îi va îndrepta și îi va așeza asemenea fiului celui care s-a îndepărtat de Dumnezeu în demnitatea lor de fii”.

„Să ne străduim să nu fim invidioși, să nu judecăm aspru precum a făcut fratele cel mai mare. Nici el nu este un chip absolut de virtute, pentru că el nu se bucură de momentul întoarcerii fratelui său. Și această lipsă a bucuriei pentru un om care se întoarce de la păcat la virtute, de la moarte la viață, este un semn de egoism, de invidie”, a subliniat Preasfinția Sa.

Episcopul a vorbit și despre importanța pocăinței.

„Pocăința este o mare virtute și, ne spune Sfântul Isac Sirul, că nu există păcat să nu poată să fie iertat, cu o singură excepție: aceea de a nu-l fi mărturisit”.

„Iată, cât de importantă este mărturisirea păcatelor, pentru că și fiul acesta a venit și a mărturisit înaintea Părintelui ceresc că a greșit la cer și înaintea lui și că nu mai este vrednic să se numească fiul Său”.

Părintele Episcop și-a încheiat cuvântul rugându-L pe Bunul Dumnezeu „să ne ajute să urcăm prin pocăință pe scara virtuților ca să ne bucurăm după aceea de învierea sufletului și de mersul înainte pe această cale, pentru că în Dumnezeu nu există limită a progresului duhovnicesc”.

Foto credit: arhivă Basilica.ro

Urmăreşte-ne pe Twitter: @agentiabasilica

Comentarii Facebook


Știri recente